Royal Festival Hall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Royal Festival Hall

Royal Festival Hall er en konsertsal, dansesal og foredragssenter i Southbank Centre i London. Det ligger på South Bank ved Themsen, ikke langt fra Hungerford Bridge. Bygningen er vernet (Grade I); den ble i april 1988 den første etterkrigsbygning som fikk slik status.

Grunnsteinen ble lagt ned av daværende statsminister Clement Attlee i 1949, på stedet hvor Lion Brewery hadde stått siden 1837. Den ble bygget av Londonds grevskapsråd i forbindelse med Festival of Britain, og ble offisielt åpnet 3. mai 1951.

Designen er modernistisk, og hovedarkitekten Hugh Casson valgte å kun bruke unge arkitekter på prosjektet. Leslie Martin, Peter Moro og Robert Matthew fra LCC utførte tegningene.

I 1964 ble bygningen kraftig endret ved at innganghaller og terrasser ble lagt til mot elven, og flere omkledningsrom ble lagt til på baksiden. Dette endret stilen fra skandinavisk modernisme til en renere stil med hardere linjer. Det opprinnelige inngangspartiet ble svært forandret.

Siden 1980-årene har inngangssalen vært åpen for publikum også når det ikke er konserter. Den har blitt et av de mest populære offentlige rom i London, med god beskyttelse mot det britiske regnværet. Arenaen huset Eurovision Song Contest 1960.

Det er 2900 seter i selve salen, og i tillegg 917 i Queen Elizabeth Hall og 370 i Purcell Room.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger :
Palais des Festivals et des Congrès
Cannes


Eurovision Song Contest
Arena

1960
Etterfølger :
Palais des Festivals et des Congrès
Cannes