Napoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Napoli
Naples from the Castello Sant Elmo with Abbazia San Martino the port and the Vesuv.jpg

Flagg

Våpen

LandItalia Italia
RegionFlagget til Campania Campania
Provins
StorbyområdeNapoli
StatusKommune
Innbyggernavnnapoletani; partenopei
Tilstøtende kommunerArzano, Casandrino, Casavatore, Casoria, Cercola, Marano di Napoli, Melito di Napoli, Mugnano di Napoli, Portici, Pozzuoli, Quarto, San Giorgio a Cremano, San Sebastiano al Vesuvio, Volla
Areal117,7 km²
Befolkning962 447 (1. april 2009)
Bef.tetthet8 177,1 innb./km²
Høyde over havet17±1 meter
Postnummer80121–80147
Telefonprefiks081
ISTAT-nummer063049

Napoli
40°50′0″N 14°15′0″E

Napoli (tysk og historisk norsk Neapel) er den største byen i Sør-Italia og hovedstad i Storbyområdet Napoli og regionen Campania. Byen har omtrent 1 million innbyggere. Ikke så langt ifra byen ligger vulkanen Vesuv.

Historie[rediger | rediger kilde]

Napoli ble sannsynligvis grunnlagt av greske kolonister fra Pithekusai (Ischia) rundt 8. århundre f.Kr., og var del av Magna Graecia, skjønt det er også mulig at kolonistene kom fra Cuma. Den lå noen kilometer fra den antikke byen Partenope. Av denne grunnen ble den kalt Neapolis, «den nye byen». Selv om den ble erobret av romerne på 300-tallet f.Kr. beholdt den lenge sin greske kultur.

I festningen Castel dell'Ovo ble Romulus Augustulus, den siste antikke romerske keiser, innesperret, etter at han var blitt avsatt i 476 e.Kr. I det 6. århundre ble byen besatt av bysantinerne i et forsøk på å gjenopprette romerriket. Året 1039 falt Napoli i normannernes hender da byen ble erobret av Roger II av Sicilia, og byen ble en del av det da normanniske Kongedømmet Sicilia.

1224 grunnla Fredrik II av Hohenstaufen universitetet i Napoli, og 1266 ble byen og Kongedømmet Sicilia av paven gitt til Karl I av Anjou, som forla sin hovedstad fra Palermo til Napoli.

I 1284 ble kongedømmet delt i to deler, som begge gjorde krav på benevnelsen kongedømmet Sicilia, med Napoli gikk under betegnelsen Kongedømmet Napoli. De to delene forble adskilt frem til 1816, da de ble samlet under navnet Kongeriket De to sicilier. I 1860 gikk Kongeriket De to sicilier under, og byen ble en del av kongedømmet Italia.

I Napoli finnes San Carlo, det eldste operahuset i verden som fremdeles er i drift. Det ble åpnet 4. november 1737.

Ifølge tradisjonen er Napoli opprinnelsessted for den italienske matretten pizza.

I Napoli ligger det et norsk generalkonsulat.

Mat og drikke[rediger | rediger kilde]

Pizza Margherita

Napolitanske mattradisjoner bruker lokale ingredienser som er lett å få tak i. Av typiske matretter og produkter fra Napoli finner vi pizza, mozzarella, spaghetti, sfogliatelle, casatiello, tortano, struffoli, pastiera, babà og mange flere. Av napolitansk vin og brennevin finner vi Lacryma Christi, rød og hvit Vesuvio-vin og limoncello.

Napoli blir tradisjonelt regnet som hjemstedet til pizzaen. De to klassiske napolitanske pizzaene er pizza marinara med tomat, hvitløk, oregano, fersk olivenolje og vanligvis basilikum og Pizza Margherita med tomat, basilikum og mozarella. Margherita er oppkalt etter Dronning Margherita som fikk servert retten da hun besøkte byen i 1889. La vera pizza («ekte pizza») blir bakt i en vedfyrt steinovn. Det finns et sertifiseringsorgan som reiser rundt til pizzasteder i verden for å godkjenne at de lager ekte napolitansk pizza.

Pizzelle fritte eller montanare er en variant av pizza der man lager små, stekte biter av pizzadeig med tomatsaus og parmesanost oppå. Pasticcio di Carnevale er pasta som er bakt i ovn med tomatsaus, ricotta og mozzarellaost, små kjøttboller, og noen ganger med pølse og kokt egg.

Casatiello

For påsken er casatiello en spesialitet i Napoli. Det er en rund, salt kake med salami inni og hele egg på toppen. Aubergine blir mye brukt i napolitansk matlaging, og blir enten stekt, grillet eller spist som en grønnsak ved siden av hovedretten. Parmigiana di melanzane er et bakverk med lag av stekte auberginer (ofte dekket med egg og mel) og som oftest med mozarella, tomatsaus og parmesan. En annen karakteristisk grønnsak i napolitansk matlaging er friarielli, en slags liten brokkoli, stekt i lag med olivenolje, hvitløk, salt og chili.

Napoli har også flere unike kaker, og de mest kjente av dem er babà, choux (skrives sciù i Napoli) og Pastiera. Andre typiske bakverk er Sfogliatella (riccia eller frolla). Napoli er også kjent for iskremen sin.

Klima[rediger | rediger kilde]

Napoli har et typisk middelhavsklima med en mild og våt vinter og en varm til stekende, tørr sommer.
Det milde klimaet og den frodige og vakre Napolibukten har gjort byen til et populært feriested, helt siden de romerske keiserne ferierte der.

Måned Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des År
Normal maks. temp. °C 12 12 15 17 22 26 29 29 26 21 16 13 20
Normal min. temp. °C 4 5 6 8 12 16 18 18 16 12 8 5 11
Nedbør mm 90 80 70 70 50 30 20 30 70 130 120 110 940
Kilde: Weatherbase

Sport[rediger | rediger kilde]

Den kjente fotballklubben SSC Napoli kommer fra Napoli, og hadde sin storhetstid på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, da Maradona herjet som verst. SSC Napoli spiller i Serie A (Det øverste nivået i Italia).
Laget spiller sine hjemmekamper på Stadio San Paolo. Napoli har vunnet serien to ganger (1987 og 1990), cupen 3 ganger (1962, 1976 og 1987) og UEFA-cupen én gang (1989).

Kjente innbyggere[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Utsikt over Napolibukten, Vesuv i bakgrunnen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

italiastubbDenne italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.