Birmingham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Birmingham

Flagg

Kart over Birmingham
Vist i West Midlands

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionVest-Midlands
Adm. grevskapIntet
Seremonielt grevskapWest Midlands
StatusBy (city) og enhetlig myndighet
Grunnlagt7. århundre (Julian)
Adm. senterBirmingham
PostnummerB
Retningsnummer121
Areal267,77 km²
Befolkning1 028 701 (2009)
Bef.tetthet3 841,73 innb./km²
Høyde o.h.140 meter
ONS-kode00CN
Kart
Birmingham
52°28′48″N 1°54′09″V

Birmingham er Englands nest største by, med rundt 1,1 millioner innbyggere. Den ligger i det seremonielle grevskapet West Midlands, og er administrasjonsby for regionen Vest-Midlands. Byen er en enhetlig myndighet. Tar man med omkringliggende byer, som i praksis er forsteder til Birmingham (Birmingham Metropolitan Area), er befolkningen rundt 3,6 millioner.

Byen går ofte under kallenavnet Brum, og dialekten som snakkes der kalles Brummie. Et eldre, lokalt navn på byen er Brummagem.

Birminghams skyline

Birmingham har en av de mest etnisk og kulturelt blandede befolkninger i Storbritannia. Det er store grupper fra Vestindia og India, og en stor gruppe fra Irland, samt betydelig innslag av mennesker fra andre deler av verden. Byens parade på St. Patricks dag er den tredje største i verden, etter New York og Dublin.

Det er omkring 60 km med kanaler innenfor bygrensen, og de fleste av dem er fortsatt farbare. Kanalene var sentrale i byens vekst under den industrielle revolusjon. Det nevnes ofte at Birmingham faktisk har flere kilometer med kanaler enn Venezia; det er korrekt, men en urettferdig sammenligning da Birmingham er en svært mye større by.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området var bebodd i romersk tid, og det gikk flere romerske veier dit. Den var da først og fremst en militærgarnison.

I angelsaksisk tid var Birmingham en liten landsby. Den første skriftlige kilde som nevner den er Domesday Book (1086).

I det 12. århundre ble landsbyen et markedssted, og innen det 17. århundre hadde den blitt et viktig produksjonssted. Den var særlig kjent for produksjon av håndvåpen. Mye av våpnene til Oliver Cromwells styrker under borgerkrigen ble laget i Birmingham.

Under den industrielle revolusjon nøt byen godt av kull- og jernforekomster i nærheten, samt at det allerede fantes mye god arbeidskraft. Den kunne derfor vokse til et stort indudstrisenter. I begynnelsen av det 19. århundre ble Birmingham sentrum i det britiske kanalnettverket, og senere i jernbanenettverket.

I viktoriansk tid vokste befolkningen til over en halv million, og byen ble dermed den nest største i Storbritannia. Den fikk status som city i 1889.

Under andre verdenskrig ble byen kraftig bombet, og sentrum måtte derfor renoveres og gjenoppbygges i 1950- og 1960-årene. Birmingham ble etter dette ofte beskrevet som en «betongjungel», og ble jevnt over omtalt som en stygg by.

I senere år har sentrum blitt grundig renovert, blant annet med små grønne lunger, restaurering av gamle gater, bygninger og kanaler, og fjerning av upopulære fotgjengerunderganger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]