Düsseldorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Düsseldorf
Rheinturm

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatNordrhein-Westfalens flagg Nordrhein-Westfalen
Oppkalt etterDüssel
Postnummer40210
Retningsnummer02104
Areal217,41 km²[1]
Befolkning629 047[2] (2022)
Bef.tetthet2 893,37 innb./km²
Høyde o.h.38 meter
Bystatus1288
Nettsidewww.duesseldorf.de/
Posisjonskart
Düsseldorf ligger i Tyskland
Düsseldorf
Düsseldorf
Düsseldorf (Tyskland)
Kart
Düsseldorf
51°13′52″N 6°46′21″Ø

Düsseldorf er hovedstaden i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen og ligger i Rhinland, øst for Rhinen i den sørlige enden av det tettbefolkede byområdet Ruhrgebiet. Tidligere var Düsseldorf hovedstad i landskapet Bergisches Land.

Düsseldorf har nærmere 600 000 innbyggere (2012), og er en velstående by som har bl.a. en stor messe- og utstillingsindustri, foruten å være et av Tysklands viktigste kunstsentre. I byen finnes et berømt operahus, Deutsche Oper am Rhein[3] (= den tyske opera ved Rhinen); tallrike museer og teatre, musikkskoler og et stort universitet, Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf.

Den gamle bydelen i Düsseldorfs nordlige utkant heter Kaiserswerth.[4][5] Her ble det i 1836 åpnet et protestantisk sykehus der Florence Nightingale i 1851 tok eksamen i sykepleie.[6][7]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Düsseldorfs nærhet til Köln og Ruhr-området sammen med rollen som delstatshovedstad har gjort byen til et sentrum for næringslivet. Flere store bedrifter har sine hovedkontorer i Düsseldorf: energikonsernet E.ON, stålbedriften ThyssenKrupp, kjemibedriften Henkel og Degussa og flere andre. Det norske energiselskapet Statkraft har lagt hovedkontoret for sin tyske virksomhet til Düsseldorf.

Kunstakademiet[rediger | rediger kilde]

Byen har spilt en viktig rolle i norsk kunsthistorie. Kunstakademiet i Düsseldorf og den såkalte Düsseldorfskolen i perioden 1830-1870 ga avgjørende bidrag til utviklingen av norsk nasjonalromantisk malerkunst. Flere kunstnere oppholdt seg i byen for kortere eller lengre perioder: Adolph Tidemand, Hans Gude, Eilert Adelsteen Normann, August Cappelen, Peter Nicolai Arbo, Lars Hertervig, Erik Bodom, Johan Martin Nielssen og Sophus Jacobsen.

Eurovision Song Contest i 2011[rediger | rediger kilde]

Esprit Arena i Düsseldorf huset Eurovision Song Contest 2011 etter at Lena Meyer-Landrut vant Eurovision Song Contest 2010 i Norge.

Døtre og sønner av byen[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]