Oslo Spektrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′44,838″N 10°45′8,7048″Ø

Oslo Spektrum Arena ANS
Oslo Spektrum. I bakgrunnen er Oslo Plaza. Foto: Kjetil Ree
Oslo Spektrum. I bakgrunnen er Oslo Plaza.
Beliggenhet
Navn Oslo Spektrum Arena ANS
Adresse Sonja Henies plass 2
Strøk Vaterland
Kommune Oslo
Historiske fakta
Formål Arena
Eier Norges Varemesse
Arkitekt(er) LPO arkitekter
Påbegynt 1988
Ferdigstilt Juni, 1991
Bygningsdata
Etasjer 8

Oslo Spektrum er en arena for innendørskonserter i Norge. Arenaen åpnet i desember 1990 og hadde sitt første hele driftsår i 1991. I desember 2000 tok Norges Varemesse over som eiere. Med en maksimumkapasitet på 9700 personer er Oslo Spektrum et aktuelt arenavalg når store artister holder konsert i Norge. Til tross for at Oslo Spektrum i stor grad forbindes med konserter, huser arenaen titalls andre arrangementer hver år, i form av sport, messer, konferanser og så videre. Den sentrale beliggenheten gjør Oslo Spektrum til et knutepunkt i Oslo, med sin beliggenhet nær kollektiv kommunikasjon, Karl Johans gate og Oslo Sentralstasjon.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Oslo Spektrum ble prosjektert som Oslo byhall og bygget som en del av en satsing på å revitalisere området og kommunens forsøk på å "flytte" Oslo sentrum østover. Bygget var ment som en flerbruksarena med internasjonale spesifikasjoner for et bredspektret antall og typer arrangementer. Sammen med Oslo Plaza, Bussterminalen, Oslo Sentralstasjon og Postbygget utgjør Oslo Spektrum en form for bysentralt knutepunkt, ment til å forsterke Oslos identitet og rolle som hovedstad.

Eurovision Song Contest 1996 ble arrangert i Oslo Spektrum, etter at Norge vant konkurransen i 1995.

Det er bare Tina Turner som har fylt Spektrum fire dager på rad i 1996.

Wenche Myhre var den første norske artisten som spilte i Spektrum i 1997.

Bygget[rediger | rediger kilde]

Ansvarlige arkitekter er LPO Arkitektkontor AS. Trykkfragmenter av Rolf Nesch ble benyttet til preging av arenaens ytre teglkledning (fasade), etter tillatelse fra arvingene. Dette ble gjort i samarbeid med billedkunstneren Guttorm Guttormsgaard og keramikeren Søren Ubisch. I 2004 mottok bygget Oslo kommunes pris for god byarkitektur.

For konserter er maksimumskapasiteten 9 700 personer for en blanding mellom et stående og et sittende publikum, eller 8 600 personer for et sittende publikum. Et omfattende teppesystem kan imidlertid dele arenaen inn i en rekke kombinasjoner, etter arrangementets behov. På denne måten kan en for eksempel skape en kombinasjon av konsert, konferanse, utstilling, workshop og cateringområde. Teppene blir også brukt til mindre konserter for mellom 2 000 og 3 000 personer.

Oslo Spektrum (til venstre) ved siden av Oslo Plaza.
Oslo Spektrum sett fra Sonja Henies plass

Underholdning og sport[rediger | rediger kilde]

Store konserter og show med verdensnavn er nok det folk flest forbinder med arenaen.[trenger referanse] Idag utgjør underholdningsdelen ca. 70  % av Oslo Spektrums tilbud til allmennheten.[trenger referanse] Melodi Grand Prix, Disney on Ice og Putti Plutti Pott er noen av de så å si faste arrangementene Oslo Spektrum huser hvert år. I tillegg blir finalene i norgesmesterskapene i håndball for menn og kvinner arrangert i Oslo Spektrum. Til 2014 ble Nobels fredspriskonsert arrangert i Oslo Spektrum.

Messer og konferanser/kongresser[rediger | rediger kilde]

Oslo Spektrum er den eneste messehallen i Oslo sentrum. Brukt til messer har arenaen et totalt areal på omkring 5 000m². Eksempler på tidligere kongressarrangementer er for eksempel Kreftkongressen IUCC, NBS’ 150-årsjubileum og Orklas 350-årsjubileum.

Konsertarena[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]