Oslo Spektrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslo Spektrum Arena
Oslo Spektrum Arena AS
Oslo Spektrum - Sittende oppsett
Grunnlagt1990
AdresseSonja Henies plass 2, Oslo, Norge
BeliggenhetSentrum
LandNorge
EierNova Spektrum
Kapasitet10 000 sitteplasser
11 500 (med ståplasser)
ArkitektLPO arkitekter
Historiske data
Påbegynt1988
Åpnetjuni 1991
Kart
Oslo Spektrum
59°54′47″N 10°45′17″Ø

Oslo Spektrum - Stående oppsett

Oslo Spektrum, fullt navn Oslo Spektrum Arena AS, er en innendørs flerbruksarena for konserter, idrettskonkurranser og store messer i Norge. Arenaen åpnet i desember 1990 og hadde sitt første hele driftsår i 1991. I desember 2005 tok Nova Spektrum over som eiere. Med inntil 11 500 stå- og sitteplasser brukes Oslo Spektrum regelmessig som konsertarena når internasjonale artister gjester Oslo. I tillegg huser arenaen en rekke andre typer arrangementer – som idrettskonkurranser, messer og konferanser. Spektrum ligger sentralt i Oslo sentrum, like ved Oslo sentralstasjon og Oslo bussterminal. Nova Spektrum har varslet at arenaen skal pusses opp og bygges ut med 20 000 ekstra kvadratmeter i årene 2024–2027.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Oslo Spektrum ble prosjektert som Oslo byhall og bygget som en del av en satsing på å revitalisere området og kommunens forsøk på å flytte tyngdepunktet i Oslo sentrum østover.[2] Bygget var ment som en flerbruksarena med internasjonale spesifikasjoner for en rekke typer arrangementer. Sammen med Oslo Plaza, Bussterminalen, Oslo sentralstasjon og Posthuset utgjør Oslo Spektrum en form for bysentralt knutepunkt, ment å forsterke Oslos identitet og rolle som hovedstad. Fram til Telenor Arena åpnet på Fornebu i 2009, var Oslo Spektrum den største innendørsarenaen i osloområdet. Vålerenga Ishockey spilte sine hjemmekamper her fra 1990 til 1993.

Bygget[rediger | rediger kilde]

Ansvarlige arkitekter er LPO Arkitektkontor AS. Trykkfragmenter av Rolf Nesch ble benyttet til preging av arenaens ytre teglkledning (fasade), etter tillatelse fra arvingene. Dette ble gjort i samarbeid med billedkunstneren Guttorm Guttormsgaard og keramikeren Søren Ubisch. I 2004 mottok bygget Oslo kommunes pris for god byarkitektur.

For konserter er maksimumskapasiteten ca. 11500 med en kombinasjon av sitte- og ståplasser. Et omfattende teppesystem kan også dele arenaen inn i en rekke kombinasjoner og størrelser, etter arrangementets behov. På denne måten kan en for eksempel skape en kombinasjon av konsert, konferanse, utstilling, workshop og cateringområde. Teppene blir også brukt til mindre konserter for mellom 2000 og 3000 personer.[3]

Utbygging og oppussing[rediger | rediger kilde]

Oslo Spektrum (til venstre) ved siden av Oslo Plaza.

I juni 2017 varslet eieren Norges Varemesse at de planlegger å pusse opp og bygge ut arenaen for over 1 milliard kroner. Blant annet skal det bygges et nytt kongressenter med rundt 3000 sitteplasser og totalt 20 000 nye kvadretmeter. Utbyggingen skal etter planen starte i 2020, og det nye senteret skal stå klart i 2023.[1] Målet med utbyggingen er å gjøre Oslo sterkere rustet i kampen om å bli Skandinavias «konferansehovedstad».[1] Dagens konsertsal, med en publikumskapasitet på ca. 10 000 stå- og sitteplasser, skal pusses opp og få 1700 ekstra plasser. Rehabiliteringsarbeidene skal etter planen starte sommeren 2019.[1]

Oslo Spektrum sett fra Sonja Henies plass

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

Underholdning og idrett[rediger | rediger kilde]

Arenaen har huset en rekke store konserter og show med verdenskjente navn, og underholdningsdelen utgjør hoveddelen av Oslo Spektrums tilbud til publikum. Eurovision Song Contest 1996 ble arrangert i arenaen, etter at Norge vant konkurransen i 1995. Fram til 2014 ble også Nobels fredspriskonsert arrangert i Oslo Spektrum. Melodi Grand Prix, Disney on Ice, Norsk Militær Tattoo og Putti Plutti Pott er noen av arrangementene arenaen huser regelmessig. I tillegg blir finalene i norgesmesterskapene i håndball for menn og kvinner arrangert i Oslo Spektrum.

Messer, konferanser og kongresser[rediger | rediger kilde]

Oslo Spektrum er den eneste messehallen i Oslo sentrum, og arenaen har et totalt messeareal på rundt 5000 kvadratmeter. Eksempler på tidligere kongressarrangementer er: kreftkongressen IUCC, NSBs 150-årsjubileum og Orklas 350-årsjubileum.

Konsertarena[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Wig, Karl (15. juni 2017). «Her er nye Oslo Spektrum: Skal bygges ut for én milliard». E24. Besøkt 16. juni 2017. 
  2. ^ «Historie – Oslo Spektrum». Oslo Spektrum. Besøkt 14. mars 2017. 
  3. ^ «Teknisk info – Oslo Spektrum». Oslo Spektrum. Besøkt 14. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger :
Point Theatre
Dublin


Eurovision Song Contest
Arena

1996
Etterfølger :
Point Theatre
Dublin