Oslo Spektrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′44,838″N 10°45′8,7048″Ø

Oslo Spektrum Arena ANS
Oslo Spektrum. I bakgrunnen er Oslo Plaza. Foto: Kjetil Ree
Oslo Spektrum. I bakgrunnen er Oslo Plaza.
Beliggenhet
Navn Oslo Spektrum Arena ANS
Adresse Sonja Henies plass 2
Strøk Vaterland
Kommune Oslo
Historiske fakta
Formål Arena
Eier Norges Varemesse
Arkitekt(er) LPO arkitekter
Påbegynt 1988
Ferdigstilt juni 1991
Bygningsdata
Etasjer 8

Oslo Spektrum er en arena for innendørskonserter i Norge. Arenaen åpnet i desember 1990 og hadde sitt første hele driftsår i 1991. I desember 2000 tok Norges Varemesse over som eiere. Med en maksimumkapasitet på 9700 personer er Oslo Spektrum ofte et aktuelt arenavalg når store artister holder konsert i Norge. I tillegg til konserter huser Oslo Spektrum også en rekke andre typer arrangementer – som idrettskonkurranser, messer og konferanser. Spektrum ligger sentralt i Oslo sentrum, nært kollektivtrafikk, Karl Johans gate og Oslo sentralstasjon.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Oslo Spektrum ble prosjektert som Oslo byhall og bygget som en del av en satsing på å revitalisere området og kommunens forsøk på å flytte tyngdepunktet i Oslo sentrum østover.[1] Bygget var ment som en flerbruksarena med internasjonale spesifikasjoner for et bredspektret antall og typer arrangementer. Sammen med Oslo Plaza, Bussterminalen, Oslo sentralstasjon og Postbygget utgjør Oslo Spektrum en form for bysentralt knutepunkt, ment til å forsterke Oslos identitet og rolle som hovedstad.

Eurovision Song Contest 1996 ble arrangert i Oslo Spektrum, etter at Norge vant konkurransen i 1995. Wenche Myhre var den første norske artisten som spilte i Spektrum i 1997. Fram til Telenor Arena åpnet på Fornebu i 2009, var Oslo Spektrum den største innendørsarenaen i Oslo-området.

Bygget[rediger | rediger kilde]

Ansvarlige arkitekter er LPO Arkitektkontor AS. Trykkfragmenter av Rolf Nesch ble benyttet til preging av arenaens ytre teglkledning (fasade), etter tillatelse fra arvingene. Dette ble gjort i samarbeid med billedkunstneren Guttorm Guttormsgaard og keramikeren Søren Ubisch. I 2004 mottok bygget Oslo kommunes pris for god byarkitektur.

For konserter er maksimumskapasiteten 9700 personer for en blanding mellom et stående og et sittende publikum, eller 8600 personer for et sittende publikum. Et omfattende teppesystem kan imidlertid dele arenaen inn i en rekke kombinasjoner, etter arrangementets behov. På denne måten kan en for eksempel skape en kombinasjon av konsert, konferanse, utstilling, workshop og cateringområde. Teppene blir også brukt til mindre konserter for mellom 2000 og 3000 personer.[2]

Oslo Spektrum (til venstre) ved siden av Oslo Plaza.
Oslo Spektrum sett fra Sonja Henies plass

Underholdning og idrett[rediger | rediger kilde]

Arenaen har huset en rekke store konserter og show med verdenskjente navn, og underholdningsdelen utgjør hoveddelen av Oslo Spektrums tilbud til publikum. Melodi Grand Prix, MGPjr, Disney on Ice, Norsk Militær Tattoo og Putti Plutti Pott er noen av de så å si faste arrangementene Oslo Spektrum huser hvert år. I tillegg blir finalene i norgesmesterskapene i håndball for menn og kvinner arrangert i Oslo Spektrum. Fram til 2014 ble også Nobels fredspriskonsert arrangert i Oslo Spektrum.

Messer, konferanser og kongresser[rediger | rediger kilde]

Oslo Spektrum er den eneste messehallen i Oslo sentrum, og arenaen et totalt messeareal på rundt 5000 kvadratmeter. Eksempler på tidligere kongressarrangementer er: kreftkongressen IUCC, NSBs 150-årsjubileum og Orklas 350-årsjubileum.

Konsertarena[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historie – Oslo Spektrum». Oslo Spektrum. Besøkt 14. mars 2017. 
  2. ^ «Teknisk info – Oslo Spektrum». Oslo Spektrum. Besøkt 14. mars 2017.