Elverum (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Elverum
Elverum
Hovedgaten i Elverum
60°52'59.9"N, 11°34'0.1"E
LandNorge Norge
FylkeHedmark
KommuneElverum
Areal11.12 km²
Befolkning14 877[a] (2017)
Bef.tetthet1 337,9 innb./km²
Preposisjon Elverum
Postnummer2406 Elverum

Elverum er en by og et tettsted og administrasjonssenteret i Elverum kommune i Hedmark. Tettstedet har 14 877[1] innbyggere per 1. januar 2017. Elverum erklærte seg som by i 1996.

Bydeler[rediger | rediger kilde]

Elverum består av flere boligområder, et sentrum og en næringspark. Ordet bydeler passer kun for byer hvor sentrum er såpass stort at det er delt opp i forskjellige deler med ulikt navn. Elverum har ikke bydeler.

Sentrum[rediger | rediger kilde]

Sentrum i Elverum kalles Leiret fordi den første sentrumsbebyggelsen oppsto rundt militærleiren Christiansfjeld festning. Årsaken til at det blir kalt Leiret, som om det er et intetkjønnsord, er ikke kjent, men det har trolig noe med dialekten å gjøre.

Terningmoen militærleir ligger i Elverum. Denne kalles for leiren av enkelte, og må ikke forveksles med sentrum.

Boligområder[rediger | rediger kilde]

Mastmoen

Mastmoen ligger sør for Leiret, og rundt Kirkevegen. Boligområdet er kanskje mest kjent for Mastmoen borettslag, eller Mastmoblokkene som de også kalles, som ligger sørøst i boligområdet.

Derimot er Mastmoen et av Elverums største boligområdet, og omfatter mye mer enn Mastmoblokkene. Å bo der oppleves som ganske sentralt. Uheldigvis er mange av husene gamle, og vegene begynner å bli dårlige.

Hanstad og Nordre Hanstad

Hanstad og Nordre Hanstad omtales på folkemunne som samme område, men dersom man vil ha litt mer granularitet, kan det deles opp, siden Hanstad barne- og ungdomsskole og Hanstadskogen deler Hanstad i 2.

Hanstad og etternavnet på ordføreren i Elverum har ingen sammenheng.

Kjøreavstand fra Leiret: Ca. 1,5 km.

Øver-Leiret, Ydalir og Kjerneby

Øver-Leiret, Ydalir og Kjerneby ligger overfor Leiret.

Hoppbakken i Ydalir er Elverums største. Hele unnarennet er på ca. 100m.

Nord-Leiret

Nord-Leiret ligger nord for Leiret. Området er meget sentralt. Området, og all bebyggelse nord for Rv 25 blir ofte omtalt som del av Søbakken, men dette stemmer ikke, og kommer sikkert bare av uvitenhet.

Lilleborg

Lilleborg ligger vest for Strandbygdvegen, Nord-Leiret, og nord for Leiret. Området, blir på samme måte som Nord-Leiret, ofte feilaktig omtalt som del av Søbakken.

Vestad

Vestad er den eneste boligbebyggelsen på vest-siden av Glomma i Elverum. Området ligger mellom Rv3 og Grindalsmoen, nord for Rv25/2. Boligområdet sør for Rv25/2 og øst for Vestsivegen kalles også Vestad, men går egentlig under Terningmoen

Kjøreavstand fra Leiret: 2-3 km.

Søbakken

Søbakken er Elverums største boligområdet, og det ligger nord for Sagtjernet.

Løvbergsmoen

Løvbergsmoen er Elverums nyeste boligfelt. Det ligger sør for Rv25, og øst for Ydalir grustak. Kjøreavstand fra Leiret ca. 3 km.

Strandmoen

Strandmoen ligger vest for Strandbygdvegen (Fv535) og Søbakken.

Kjøreavstand fra Leiret: 3 km.

Næringsområder[rediger | rediger kilde]

Elverum har 2 næringsparker: Grindalsmoen og Terningmoen, men næring foregår også i Leiret.

Tettstedet og byen består av bykjernen Leiret (øst for Rv2), boligområdene Mastmoen (sør for Leiret), Nordre Hanstad (sør for Mastmoen), Hanstad (sør for Nordre Hanstad), Øver-Leiret (sør for Rv25, nord for Leiret), Nord-Leiret (nord for Rv25), Lilleborg (vest for Nord-Leiret), Vestad (vest for Glomma og Rv3, nord for Rv25), Søbakken (nord for Nord-Leiret) og Løvbergsmoen (sør for Rv25, øst for Øver-Leiret), og næringsparken Grindalsmoen (vest for Vestad, nord for Rv25). Terningmoen militærleir og blindgjengerfelt A er lagt på vestsiden av Glomma, noe som hindrer utbygging, og Elverum er derfor hovedsakelig utbygd på østsiden av Glomma.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (19. desember 2017). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 24. desember 2017. 


Koordinater: 60°52′53″N 11°33′50″Ø

hedmarkstubbDenne hedmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.