Vestfold og Telemark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Telemark (i rødt) og Vestfold (i blått)

Vestfold og Telemark er en region under etablering som vil bestå av de nåværende fylkene Telemark og Vestfold. De to fylkene ble vedtatt slått sammen av Stortinget 8. juni 2017 med virkning fra 1. januar 2020.[1] Den nye regionen vil omfatte ca. 17 521 km² og ha nærmere en halv million innbyggere. Fylkeshovedstaden blir Skien, mens fylkesmannen vil ha kontor i Tønsberg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Regionen Vestfold og Telemark vil bestå av de to tidligere fylkene Telemark og Vestfold.

Telemark fylke ble etablert i 1919 som en videreføring av det tidligere Bratsberg amt, som hadde vært et len og amt siden unionen med Danmark. Bratsberg amt og det senere Telemark fylke består av flere tildels overlappende historiske distrikter. Selve navnet Telemark omfattet ikke opprinnelig områdene ved kysten, og mindretallet på Stortinget gikk derfor inn for navnet Grenland-Telemark da det moderne fylket ble etablert.

Vestfold fylke ble etablert i 1919 som en videreføring av det tidligere Jarlsberg og Larviks amt. Sistnevnte ble selv etablert i 1821 da grevskapene Laurvig og Jarlsberg ble avviklet og slått sammen til et felles amt.

Sammenslåingsprosessen[rediger | rediger kilde]

En eventuell sammenslåing av fylker har vært diskutert i flere år med ulike konstellasjoner. Telemark fylkesting stemte i april 2017 mot sammenslåing med Vestfold.[2] Vestfold fylkesting hadde vedtak på at fylket ønsket sammenslåing med både Telemark og Buskerud.[3] Stortinget vedtok sammenslåing av Telemark og Vestfold 8. juni 2017 med virkning fra 1. januar 2020.[1]

Språkrådet anbefalte navnet Telemark og Vestfold som navn på den nye regionen. Telemark fylkesting fattet vedtak om at navnet Telemark måtte være med i det nye regionnavnet, mens Vestfold foreslo navnet Vest-Viken, som fikk kritikk blant annet fordi navnet opprinnelig ble skapt av Nasjonal Samling og fordi Telemark fylkesting mente det uansett var lite relevant for Telemark, som stort sett ligger utenfor det historiske Viken. 10. november 2017 trakk Vestfold forslaget Vest-Viken og det ble klart at begge fylkene støttet Språkrådets forslag om Telemark og Vestfold.[4][5] Navnet ble endelig bestemt å skulle være Vestfold og Telemark fra 1. januar 2020.[6]

Distrikter[rediger | rediger kilde]

Regionen Vestfold og Telemark vil bestå av følgende tradisjonelle distrikter. For Telemark fylkes vedkommende er distriktsinndelingen svært kompleks og overlappende, og definisjonene har endret seg over tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]