Tone Hulbækmo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tone Hulbækmo
Født27. sep. 1957[1]Rediger på Wikidata (66 år)
Tolga
BeskjeftigelseSanger, musiker, plateartist Rediger på Wikidata
Utdannet vedToneheim Folkehøgskole
EktefelleHans Fredrik Jacobsen (1996–)[1]
BarnAlf Hulbækmo
Hans Hulbækmo
NasjonalitetNorge
Medlem avKalenda Maya
Utmerkelser
6 oppføringer
Hedmark fylkeskommunes kulturpris (1992)
Skjæraasenprisen (2004) (sammen med: Hans Fredrik Jacobsen)
Spellemannprisen i folkemusikk/gammeldans (1983)
Spellemannprisen for årets barneplate (1988) (sammen med: Hans Fredrik Jacobsen)
Egil Storbekkens musikkpris (2011) (sammen med: Hans Fredrik Jacobsen)[2]
Kardemommestipendiet (2020)[3]
Musikalsk karriere
SjangerFolkemusikk
InstrumentVokal
PlateselskapHeilo
IMDbIMDb

Tone Hulbækmo (født 1957) er en norsk musiker fra Tolga i Hedmark. Hun er datter av organisten Alf Hulbækmo (1903–87) og Gerd Gjelten (1914–2000), og gift i 1996 med musikeren (fløyte) Hans Fredrik Jacobsen (f. 8. september 1954).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hulbækmo vokste opp i en familie med sterke musikalske tradisjoner, på Tolga i Østerdalen. Det var det mye sang og musikk i hjemmet, og folkemusikken stod like sterkt som andre musikktradisjoner. Hun fikk undervisning i pianospill, noe som har kommet til nytte i forbindelse med hennes utstrakte bruk av trøorgel i folkemusikkproduksjoner. I 1977 startet hun ved Universitetet i Oslo, der hun fullførte mellomfag i musikk og grunnfag i sosialantropologi. I musikkmiljøet knyttet til universitetet møtte hun musikerne som senere kom til å danne middelaldermusikkgruppen Kalenda Maya.

Hulbækmo er en musiker med et stort musikalsk spekter, som spenner fra europeisk middelalder- og renessansemusikk via norsk folkemusikk, til melodier og viser med mer moderne referanser, inkludert barnesanger. Hennes bidrag som folkesanger har sine røtter i hjemtraktene på Tolga der hun lærte tradisjosmusikken fra eldre utøvere. Hun har også adoptert sangtradisjoner fra andre steder i Norge, og dekker hele den vokale tradisjonen fra bånsuller, kjærlighetsviser, slåttetralling, barneregler, lokk og ballader til religiøse folketoner. Hulbækmo akkompagnerer ofte seg selv på norsk harpe, en harpetradisjon som døde ut for omtrent 200 år siden i Norge, men som hun har blåst liv i på nytt. Hun har utviklet en helt personlig spillestil på dette instrumentet, og spiller også harmonium og middelalderlyre.

Hulbækmo er kjent som en artist som går sine egne veier med folkemusikken og gir den et svært personlig preg uten å være bundet av tradisjon. Hun blander ofte tradisjonen med elementer fra andre musikkstiler som jazz, klassisk og etnisk musikk. Musikken hennes karakteriseres likevel oftest som folkemusikk. Hun har gitt ut åtte musikkalbum og fått to Spellemannpriser. Hun har også laget mye musikk og forestillinger for barn. Sammen med ektemannen Hans Fredrik Jacobsen er hun medlem av middelaldermusikkgruppen Kalenda Maya, som også har vunnet en Spellemannpris. Hun står i tradisjonen etter Brita Bratland. De har også sønnene Hans (f. 1989) og Alf Hulbækmo (f. 17. mars 1992), og sammen hodt de flere konserter i 2014 med sitt familieorkester der sønnene Hans spiller på slagverk, munnharpe og sag, og Alf på tangenter, altsax og munnspill. Mor Tone synger og spiller på harpe, lyre og trøorgel, mens far Hans Fredrik spiller på sine fløyter, sopransax, torader og gitar.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Kalenda Maya[rediger | rediger kilde]

Deltar på[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ nopa.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ nopa.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Har fått Thorbjørn Egner-stipend». nrk.no. 1. november 2020. Besøkt 21. november 2020. 
  5. ^ «Dette er årets nominerte». dagbladet.no. 11. februar 2022. Besøkt 11. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]