Jo Gjende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jo Gjende
Jo Gjende 1850s.jpg
Født1794
Død27. februar 1884
Nasjonalitet Norge


Jo Gjendes gravstøtte på Vågå kirkegård.

Jo Gjende (født 1794 død 27. februar 1884) var en norsk friluftsmann og fritenker.

Jo Gjende ble født i Vågå i Gudbrandsdalen som sønn av Tjøstolv Olsson (død 1797) på Sygard Kleppe i Vågå og Marit Pedersdatter (død 1798) fra Horgen i Heidal og hadde fire søsken. Faren var en rabulist, og ble kalt «Galn-Tjøstolv». Han ble døpt Jo Tjøstolvsson 24. august 1794. Fra 1798 til 1818 bodde han hos en morsøster på Heringstad i Heidal og overtok senere gården.

Jo Gjende var en kjent reinjeger og skarpskytter i Jotunheimen, bygde flere buer ved Gjende, og flyttet også dit i 1842. På Tjørnholstinden plasserte han en selvlaget «vindsnelle» i tre og metall, visstnok for å skremme reinen, slik at den ikke drev langt til fjells. Denne snellen ble i 1901 gjenfunnet av Thomas Bonnevie. I 1850 kjøpte han fjellgården Brurusten i Murudalen fra Jakob Kleiven. På sine eldre dager fikk han navnet John Gjendin, senere Jo Gjende.

Gjende var skeptisk til etablert kristendom, men opptatt av naturfilosofi, som han forsvarte i diskusjon med en lokal prest. Han ble derfor oppfattet som en fritenker. I jaktmiljøet ble han også oppfattet som nyansert, da han kun jaktet reinsbukk på grunn av egne oppfatninger om at denne var skadelig for bestanden. Senere skapte dette store tilvekstproblemer for villreinstammen.

Gjende døde på gården Brurusten i Murudalen og ble gravlagt på Vågå kirkegård. På gravstedet er det reist en minnestein i kleber, som viser en villreinflokk i sprang etter en tegning av Gerhard Munthe. 23. oktober 2010 ble det også avduket et minnesmerke over Jo Gjende ved Håndverkstunet i Heidal. Statuen er utformet av Raufoss-kunstneren Roald Høgberget.

Omtale og kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jo Gjende i Norsk biografisk leksikon
  • Biografi i Jacob Bøckmanns John Gjendin (en biographisk skitse)., Norsk Jæger- og Fisker-Forenings tidsskrift, 1873.
  • Omtalt av bygdehistoriker Ivar Kleiven i bøkene I Gamle Daagaa og Heimegrendi.
  • Opptrer i dramatiske oppsetinger. Theodor Caspari, Vildanden, et livsbillede fra høifjeldet. Tore Ørjasæter, Jo Gjende. Mulig modell for Peer Gynt av Henrik Ibsen.
  • Portrettert i Per Hohle, Jo Gjende – storjeger og livsfilosof, fra Mennesker i Naturen, NKS-Forlaget 1973.
  • Trygve M. Røer: I Emanuel Mohn og Jo Gjendes fotspor, eller Historien om en vindmølle, og litt til, Sollia forlag, 2004.