Skarnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skarnes
Skarnes stasjon.jpg
LandNorge Norge
FylkeInnlandet
KommuneSør-Odal
Postnummer2100 Skarnes
Areal2,44 km²
Befolkning2 626[a] (2022)
Bef.tetthet1 076,2 innb./km²
Preposisjon Skarnes
Map
Skarnes
60°15′14″N 11°41′05″Ø

Skarnes er administrasjonssentret for kommunen Sør-Odal i Innlandet. Skarnes er også et tettsted, et poststed og en gard. Garden har gardsnummer 41 og ligger på sørsida av Glåma i Strøm. Administrasjonssentrets rådhus sto ferdig i 2010. Tettstedet har 2 626[1] innbyggere per 1. januar 2022. Poststedet har postnummer 2100 for postkasser og 2101 for postbokser. På Skarnes ligger Skarnes stasjon, en jernbanestasjon anlagt langs Kongsvingerbanen i 1862 138 meter over havet.

Tettstedet består av tre hoveddeler; det egentlige Skarnes på neset på østsiden av Glåma, Tronbøl sør for Skarnes og Korsmo på vestsiden av elven. Selve Skarnes inneholder det meste av den kommersielle virksomheten og servicefunksjonene for kommunen mens hovedmengden av innbyggerne i tettstedet bor på Tronbøl.

Skoler[rediger | rediger kilde]

På Korsmo, på vestsiden av elven, ligger kommunens nye barne- og ungdomsskole, Glommasvingen skole samt Skarnes videregående skole. Glommasvingen skole er den eneste grunnskolen i kommunen, derfor går alle kommunens grunnskoleelever der. Sør-Odal idrettshall og de nedlagte skolene Korsmo skole og Sør-Odal ungdomsskole er også på Korsmo. På Os, nord for Skarnes, ligger Solbakken folkehøgskole.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Skarnes idrettslag har nytt forballanlegg på Skarnes idretts- og aktivitetspark, 1 kilometer vest for tettstedet. Idrettslaget har også skigruppe, og lysløype med start ved Bøssmyra, rett ved Korsmo skole. Idrettslaget har egen skihytte, Vardelia.

Skarnes håndball består av en del aldersbestemte lag både for gutter og jenter, og foreningen stiller også herrelag i 3. divisjon. Håndballaget var tidligere en del av Skarnes idrettslag, men trakk seg ut for en del år tilbake. Skarnes håndball spiller sine hjemmekamper i Sør-Odal idrettshall på Korsmotunet.

Næringssenter[rediger | rediger kilde]

Skarnes har et kjøpesenter, parken, hvor butikker som Nille, Notabene, BeauSy, Apotek 1, legekontor, kinarestaurant, Sparebanken Hedmark og Europris holder til. Skarnes har i tillegg en gågate med butikker, hvor man blant annet finner klesbutikken Ukkestad, Eurospar, Vinmonopolet, Kiwi, barberer, jernvare og flere.

Fritid[rediger | rediger kilde]

På Strøm, 3 kilometer øst for Skarnes, ligger det et lekeland for barn. Sør-Odal idretts- og aktivitetspark (SIAP) er et idrettsanlegg på Os, 1 kilometer nordøst for Skarnes. Aktivitetsparken inneholder vannskianlegg, fotballbaner og paintball-anlegg. På vannskianlegget blir det blant annet avholdt mange arrangementer som konserter om sommeren osv. Vannskianlegget er nasjonalanlegg for vannskisport i Norge. Der er det også ypperlige muligheter for bading, volleyballspilling, andre sommeraktiviter samt aking og skihopping om vinteren.

Historiske bilder[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Skarnes[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]