Toten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Toten har rike jordbruksbygder

Toten er et distrikt i Oppland fylke, som består av kommunene Østre og Vestre Toten, med henholdsvis 14 465 og 12 723 innbyggere. Kommunene har areal på 561 og 249 km², til sammen 810 km². Administrasjonssenteret i Vestre Toten er Raufoss, og i Østre Toten Lena. Sammen med Land, Hadeland og Gjøvik utgjør Toten regionen Vestoppland.

Navnets opphav er satt i sammenheng med det norrøne Þótn som angivelig betyr «noe man liker».

Toten var del av et lite kongerike i tidlig Vikingtiden og Halvdan Kvitbein var den mest kjente kongen som regjerte der.

Toten har tradisjonelt vært et av Norges største jordbruksområder, og industriparken på Raufoss er et av de største industrisentra i innlandet.

Dialekten på Toten tilhører opplandsmål (dialektene på Toten, Hadeland, i Land, Solør, Odalen og Hedmarken), og avviker fra de offisielle skriftspråkene på mange punkter. Blant annet har Toten-dialekten bevart dativ som egen kasus opp til nyere tid, og samsvarsbøyning i adjektiv og perfektum partisipp, som finnes i nynorsk, men ikke bokmål, hvor dette ble oppgitt i 1907.

Et eksempel på Toten-dialekten eller «totning» som det kalles på lokalmunne:

«Totninger er navnet på innbyggera i dom to Totenkommuna Vestre Toten og Østre Toten. Generelt for totninger er at dom talar totning. Ellers er det sagt at det tæk tid å vara totning. Detti gjeld spesielt om 'n itte er på Toten, men ett ænna stelle i væla.»

Tettsteder[rediger | rediger kilde]