Egil Storbekken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Egil Storbekken
Født24. mai 1911
Død19. mars 2002 (90 år)
Beskjeftigelse Komponist
Parti Nasjonal Samling
Nasjonalitet Norge
Komponisten og musikeren Egil Storbekken (1911–2002) i østerdalsbunad spiller tussefløyte i Alvdal 1963. Arrangement i forbindelse med lanseringen av Freske fraspark, filmatiseringen av Kjell Aukrusts Bror min.
Egil Storbekken blåser i lur i Alvdal 1963.

Egil Storbekken (født 24. mai 1911, død 19. mars 2002) fra Tolga i Nord-Østerdal i Hedmark var en norsk musiker, instrumentmaker og komponist, ansett som en sentral formidler av norske folkemusikktradisjoner.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Storbekkens komponistgjerning startet på 1930-tallet, da han utviklet en interesse for gamle norske folkemusikkinstrumenter, blant annet bukkehorn, lur, munnharpe, seljefløyte og tussefløyte. I mange år reiste han rundt med Rikskonsertene for å presentere disse instrumentene for skoleelever over hele landet.

Egil Storbekken er mest kjent for musikken han skrev og fremførte på tussefløyte. Kjente og kjære melodier som «Fjelltrall» og «Tusselåt» er fremdeles å høre på radioen iblant. Egil Storbekken har også arrangert verker for orkestre og kor. I 1999 fikk han Gammleng-prisen i klassen «veteran».

Storbekken spilte den aller første norske skolekonserten for Rikskonsertene, 23. september 1968 i Sandnes.[1]

Egil Storbekken bodde på Tolga i Østerdalen, der han drev butikken Bygdakunst med salg av instrumenter, noter og husflidsprodukter.[2] Han er far til folkemusikeren Eli Storbekken.

Egil Storbekkens musikkpris[rediger | rediger kilde]

Tolga kommune, Norsk Lur- og bukkehornlag, Tolga-Os Sparebank og NOPA opprettet i 2006 Egil Storbekkens musikkpris[3] for å fremme bruken av de eldre folkemusikkinstrumentene i norsk folkemusikk og Egil Storbekkens musikk.

Filmografi (som komponist)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Åtte skolekonsertturnéer i høst». Aftenposten Morgenutgave. 1. oktober 1968. s. 19. «Egil Storbekken – som i forrige uke gjorde stor lykke da han åpnet skolekonsertvirksomheten i Sandndes...» 
  2. ^ Gynnild, Astrid (1994). Egil Storbekken - Bygdekunstner og komponist. Oslo: Aschehoug. s. 134. ISBN 8203260578. 
  3. ^ Egil Storbekkens Musikkpris Arkivert 30. september 2007 hos Wayback Machine. mic.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]