Hopp til innhold

Naturbruk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Naturbruk er utnyttelsen og skjøtselen av naturressurser og av naturgrunnlaget.[1]

I Norge er det også et utdanningsprogram for videregående skole og navnet på det tilhørende programområdet for Vg1 (første klasse). På Naturbruk lærer man om husdyrhold, plantedyrking, skogbruk, hest, gartneri, maskiner, friluftsliv og kjæledyr. Utdanningsprogrammet kan føre fram til studiekompetanse som trengs for å søke på høyskoler og universitet dersom en velger naturbruk som programområde også på Vg3.

Utdanningsprogrammet for naturbruk skal gi grunnutdanning i følgende fag:

Studiekompetanse[rediger | rediger kilde]

Naturbruk skiller seg fra de andre yrkesfaglige linjene ved at en kan velge et tredjeår, «Vg3 Studieforberedende naturbruk».[2] Våren 2021 finnes det fem norske skoler som tilbyr ulike varianter av Vg3 Studieforberedende naturbruk. Dersom eleven valgte 5-timers naturfag fra studieforberedende utdanningsprogram i stedet for den vanlige 3-timers naturfag på Yrkesfag, vil hen også kunne få Generell Studiekompetanse, med et halvt tilleggspoeng for Naturbruk. Enkelte naturbruksskoler tilbyr også realfag som R1, R2, Kjemi 1+2, og Biologi 1+2 (Spesiell Studiekompetanse), for elever som ønsker høyere utdannelse som krever disse fagene, som veterinær. Etter Vg2 kan elevene også velge å gå ut i lære 2 år i sitt fag, for å oppnå fagbrev, eller ta Vg3 Agronom. Om de ikke tok 5-timer naturfag på Vg1 kan de velge Vg3 Påbygg og få Generell Studiekompetanse.

Alternativt kan elever som har fullført utdanningsprogrammet for naturbruk, søke opptak på Vg2 Landbruk og gartnernæring, Vg2 Skogbruk, Vg2 Anleggsgartner, Vg2 Hest og Hovslager, Vg2 Reindrift og Vg2 Akvakultur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «naturbruk - Det Norske Akademis ordbok». www.naob.no (norsk). Besøkt 15. mars 2020. 
  2. ^ «Vg3 Naturbruk (studieforberedende)». Utdanning.no (norsk). Besøkt 5. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata