Kunst, design og arkitektur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kunst, design og arkitektur (KDA) er et 3-årig studieforberedende utdanningsprogram i norsk videregående skole som leder til studiekompetanse. Programmet ble etablert i 2016 til erstatning for utdanningsprogrammet studiespesialisering med formgivingsfag.

Studieforberedende kunst, design og arkitektur[rediger | rediger kilde]

På kunst, design og arkitektur (KDA; tidligere studiespesialisering med formgivingsfag) har elevene 35 obligatoriske timer i uka, i stedet for 30. Ti av timene går til felles programfag; 5 timer Design og arkitektur og 5 timer Kunst og visuelle virkemidler (tidligere Visuelle kunstfag). Det er mulig å velge flere frie programfag innenfor eget programområde, for eksempel Arkitektur og samfunn, Design og bærekraft eller Foto og grafikk. Hvilke av disse fagene som tilbys avhenger av skolen. Det er ofte også mulig å velge programfag fra andre programområder, for eksempel realfag, språk eller samfunnsfag, avhengig av skolens tilbud.

Det finnes også egne regler for elever som er døve eller sterkt tunghørte eller som har finsk eller samisk som morsmål. Forskjellen gjelder undervisningen i sidemål og i fremmedspråk.

Første årstrinn kalles «videregående trinn 1», som vanligvis forkortes til Vg1. Tilsvarende betegnelser for de to neste årene er videregående trinn 2 og 3, forkortet Vg2 og Vg3.

I Utdanningsdirektoratets regelverk telles undervisningstid per fag i klokketimer per år. Hvis et fag ifølge direktoratet er på 140 timer, så har faget altså 5 skoletimer à 45 minutter per uke.

Fagene deles i to grupper, fellesfag og programfag. Summen av fellesfag er 57-60 over tre år, resten er programfag, slik at summen blir minst 90. Dette vil si at elevene har 30 timer i uka i tre år, av og til noe mer, avhengig av egne fagvalg.

Fra og med skoleåret 2016–17 har linjen hatt navnet Kunst, design og arkitektur.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata