Koppang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Koppang
Koppang
Kommunehuset på Koppang
LandNorge Norge
FylkeInnlandet
KommuneStor-Elvdal
Areal1,97 km²
Befolkning1 118[a] (2020)
Bef.tetthet567,5 innb./km²
Preposisjon Koppang
Postnummer2480 Koppang

Koppang
61°34′17″N 11°02′48″Ø

Fra Storgata

Koppang er et tettsted og administrasjonssenteret i Stor-Elvdal kommune i Innlandet. Tettstedet har 1 118[1] innbyggere per 1. januar 2020, og ligger omtrent 51 kilometer nord for Rena. Navnet er etter en kaupang (by/kjøpstad) som skal ha ligget her i middelalderen. Stedet har i dag flere skoler, butikker, flerbrukshus med kinosal, bibliotek, bank, m.m.

Dalen er delt av Glomma. Tettstedet har et stort moderne sagbruk med høvleri. Det er mange flotte turmuligheter, både på ski, med hest og til fots.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedet hadde tidlig kirke. Dette var en stavkirke som lå på Koppangjordet hvor man i nyere tid har funnet rester etter kirken. Ifølge sagnet ble den tatt av flom og stokkene skal ha drevet i land på Kirkemoen, formet som et kors. På dette stedet ble det bygget en ny stavkirke viet til Sankt Mikael Østerdalen.

I 1875 ble Rørosbanen ført frem til Koppang og Koppang stasjon ble åpnet. Fra 1877 til 1885 måtte reisende på Rørosbanen gjøre et overnattingsstopp på Koppang, noe som førte til stor aktivitet og ekspansjon på tettstedet.

Fra gammelt av bodde de fleste menneskene ute på jordene, men etter flere storflommer begynte de å flytte oppover i dalsidene. Ute på Koppangsjordene (som ligger 2-3 km nedenfor sentrum) finner man gamle låver og små bygg som har overlevd mange år i flom. Og man kan gå seg en tur langs Gamle Kongevei, som går fra sentrum. På denne veien reiste kongen med følget sitt for (uvisst) mange år siden med hest og kjerre. Også andre fulgte denne veien på pilegrimsreise til Trondheim/Nidaros.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020.