Akershus stiftamt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Akershus festning i 1800; festningen lå da i sentrum av både Akershus amt som tilsvarte de sentrale delene av den moderne Osloregionen og Akershus stiftamt som i hovedsak tilsvarte Østlandet
Jacob Nicolai Wilses kart over stiftamtet 1783

Akershus stiftamt (Aggershuus Stift) eller Christiania Stift var en administrativ enhet (stiftamt) i Norge fra 1664 til 1918, som i geografisk utbredelse tilsvarer hele dagens Østlandet med unntak av Øvre Telemark. Det var en videreføring av Akershus hovedlen, som fra 1500-tallet var et av fire hovedlen eller slottslen i Norge. Akershus stiftamt bestod dels av territorium som lå direkte under stiftamtet og dels av territorium var organisert i egne underamt som var underlagt stiftamtet; over tid ble det etablert flere nye slike underamt, herunder det sentrale Akershus amt som omfattet det moderne Oslo og Akershus fylker. Mer enn halvparten av Norges befolkning bodde i Akershus stiftamt. Stiftamtet hadde navnet etter Akershus festning og til syvende og sist etter gården Aker i Oslo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter innføringen av eneveldet i Danmark-Norge 1660 ble den gamle lensordningen avviklet og betegnelsene amt (underamt) og stiftamt (hovedamt) innført i takt med nye embetsutnevnelser i perioden 1662–71. Akershus Stiftamt ble opprettet 1662/64 og omfattet tidligere Akershus hovedlen. Seteby for amtmannen var Christiania og stiftet ble også benevnt deretter. Stiftamtet var ved opprettelsen hovedamt for Smaalenenes og Brunla Amter.

Undertiden var det følgende endringer i stiftamtet:

I 1867 blir Hedemarken gjort til stiftamt for Hedemarken og Christians amter, som derved ikke lenger var underlagt Akershus stiftamt. Ved overgangen fra amt til fylke i 1919 ble institusjonen stiftamt nedlagt.

Underamt og Fogderi[rediger | rediger kilde]

Stiftamtet og underamt var inndelt i fogderi. Omkring 1785 var det følgende underamt og fogderier i Akershus stift:

Smaalenenes amt

Akershus amt

Hedemarkens amt

Kristians amt

Buskerud amt

Jarlsberg og Larvik amt

Bratsberg amt

Se også[rediger | rediger kilde]