Hundorp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hundorp
Hundorp
Utsikt fra Skutelen
Land Norge Norge
Fylke Oppland
Kommune Sør-Fron
Areal 0.92 km²
Befolkning 585[a] (2014)
Bef.tetthet 635,9 innb./km²
Postnummer 2647 Sør-Fron

Hundorp er en gård og et tettsted i Sør-Fron kommune i Oppland. Tettstedet hadde 585[1] innbyggere per 1. januar 2014, hadde 591 innbyggere per 2009, og ligger i Gudbrandsdalen. Tidligere holdt Gudbrandsdalens folkehøgskule til her.

Hundorp gård er mest kjent som Dale-Gudbrands gard, bostedet til den mektige Dale-Gudbrand1000-tallet. Gården var på 1800-tallet sorenskrivergård, og var lenge sete for Gudbrandsdal folkehøyskole. Stedet ble valgt som Oppland fylkes tusenårsted 2000. På den gamle gården er det blant annet gravhauger, selskapslokaler og overnattingsmuligheter som idag ikke er i drift.

Sentrum på Hundorp var tidligere rundt Hundorp Gård med Hundorp Stasjon, Hundorp Dagligvare og posthus. Etter hvert ble Hundorp sentrumsområdet rundt kommunesenteret som ligger et par kilometer lenger vest. Hundorp var tidligere det viktigste senteret i Gudbrandsdalen, men den eneste etterlevningen av dette er i dag den store åttekantede Sør-Fron kirke fra 1792 som er like ved dagens sentrum. Stedets jernbanestasjon er ikke lenger i bruk, og E6 gjennom Gudbrandsddalen som nå går forbi Hundorp Gård og gjennom dagens sentrum vil etterhvert gå i tunnel utenom dette.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (9. april 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 11. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]