NTNU i Gjøvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
G-bygget, NTNU i Gjøvik. Arkitekt: Futhark

NTNU i Gjøvik er en del av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). NTNU i Gjøvik er en direkte videreføring av Høgskolen i Gjøvik (HiG), og ble offisielt etablert 1. januar 2016, da HiG, Høgskolen i Ålesund (HiÅ), Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) og NTNU fusjonerte til ett universitet med navnet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Studiestedet har, pr. januar 2022, omtrent 5000 studenter og 500 ansatte.[1]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Organisering av NTNU fra 1. januar 2017

Ledelse[rediger | rediger kilde]

NTNUs rektor er øverste akademiske leder for universitetet, mens NTNU i Gjøvik har en stedlig leder som inngår i rektors ledergruppe.[2] Den stedlige leder har stillingsbenevnelse viserektor. Viserektor har samlet ansvar for faglig og administrativ virksomhet, og inngår i rektors ledergruppe.

Gro Kvanli Dæhlin tiltrådte som viserektor for en fireårsperiode fra 1. august 2021.[3]

Tidligere viserektorer[rediger | rediger kilde]

Fakulteter og institutter[rediger | rediger kilde]

Den faglige virksomheten ved NTNU i Gjøvik er organisert i fem fakulteter og ni institutter. Fakultetene har hovedsete ved NTNU i Trondheim.

Fakultetene og instituttene er:


I tillegg foregår forskning og studier ved fire fagenheter, dels med ansatte fra flere institutter:

Faggruppe matematiske fag, ved Institutt for matematiske fag

Faggruppe elektro ved NTNU i Gjøvik består av vitenskapelige ansatte fra flere institutter: Institutt for elektroniske systemer, Institutt for elkraftteknikk og Institutt for vareproduksjon og byggteknikk. Faggruppen utdanner elektroingeniører, på Gjøvik har studentene mulighet å velge mellom studieretningene elektronikk og sensorsystemer eller elkraft og bærekraftig energi. I tillegg tilbyr faggruppen videreutdanning i elkraft.[5]

Studier[rediger | rediger kilde]

NTNU i Gjøvik tilbyr utdanning innen informatikk, helse, design, teknologi og økonomi. Det er det eneste lærestedet i Skandinavia (pr. 2015) som tilbyr bachelor-, master- og doktorgradsstudier i informasjonssikkerhet,[6] og har tilbudt doktorgrad i informatikk siden 2012.

I 2023 vedtok regjeringen at NTNU i Gjøvik også skal tilby medisinutdannelse. De første studentene kan starte høsten 2024.[7]

Forskning[rediger | rediger kilde]

Forskning foregår både som del av virksomheten ved avdelingene, og i svært spesialiserte sentre og miljøer.

NTNU i Gjøvik har utmerket seg når det gjelder forskning innen informatikk og informasjonssikkerhet.

Senter for cyber- og informasjonssikkerhet (CCIS) fikk tildelt sju millioner kroner til videre forskning via statsbudsjettet for 2016.[6]

COINS Research School of Computer and Information Security ledes av NTNU i Gjøvik. I tillegg til NTNU, er følgende institusjoner samarbeidspartnere i forskningsskolen: Universitetet i Agder, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Tromsø.[8]

Historie[rediger | rediger kilde]

NTNU i Gjøvik er en direkte videreføring av Høgskolen i Gjøvik (HiG), og ble offisielt etablert 1. januar 2016 da Høgskolen i Gjøvik (HiG), Høgskolen i Ålesund (HiÅ), Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) og NTNU fusjonerte til ett universitet med navnet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Fusjonen var et resultat av at statlige høyere utdanningsinstitusjoner i 2014 fikk et oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Departementet ønsket innspill til arbeidet med framtidig struktur i universitets- og høyskolesektoren.[9] Regjeringen ønsket blant annet færre institusjoner innen sektoren.[10]

Styret ved NTNU vedtok 28. januar 2015 at de ønsket en sammenslåing med HiST, HiÅ og HiG.[11][12] Det endelige vedtaket om gjennomføring av fusjonen fra 1. januar 2016, ble fattet av Kunnskapsdepartementet i juni 2015.[13]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NTNU i Gjøvik - NTNU». www.ntnu.no. Besøkt 16. februar 2022. 
  2. ^ «Rektor og rektors lederteam - NTNU». www.ntnu.no. Besøkt 10. januar 2023. 
  3. ^ Bye, Kristina; Strand, Hilde Kristin (22. mars 2021). «Hun blir viserektor ved NTNU Gjøvik». khrono.no. Besøkt 2. februar 2022. 
  4. ^ Furberg, Kristoffer (16. juni 2016). «Wroldsen fikk jobben som viserektor i Gjøvik». Universitetsavisa.no. Arkivert fra originalen 31. januar 2017. Besøkt 19. januar 2017. 
  5. ^ «Elektro - NTNU». www.ntnu.no. Besøkt 23. februar 2022. 
  6. ^ a b «Normannsen, Sølvi W. (24. november 2015) «Sju mill. til cybersikkerhet ved nye NTNU i Gjøvik». I: [[Universitetsavisa]]». Arkivert fra originalen 26. januar 2016. Besøkt 19. januar 2016. 
  7. ^ Herland, Jon (4. september 2023). «Ordføreren rørt til tårer: – Noe av det største vi har opplevd». www.universitetsavisa.no. Besøkt 6. september 2023. 
  8. ^ fra COINS' nettsted
  9. ^ Brevet fra KD, med beskrivelse av oppdraget
  10. ^ Rektoratets blogg NTNU
  11. ^ NTNU blir landets største universitet
  12. ^ NTNU-styret vedtok fusjon med de tre høyskolene
  13. ^ Regjeringens omtale av fusjonen, Kgl. res. 19. juni 2015.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]