Hopp til innhold

Geografiske koordinater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skisse av jordkloden med dens koordinatsystem, med bredde (vannrette streker) og lengde (loddrette streker).
For bruk av koordinater på Wikipediasider, se Wikipedia:Geografiske posisjoner.

Jordens koordinatsystem muliggjør at hver eneste posisjon på jorden kan bli spesifisert av tre koordinater av et sfærisk koordinatsystem ordnet i henhold til jordaksen. De tre koordinatene er bredde, lengde og geodetisk høyde.

Jorden er ikke en kule, men en uregelmessig endrende form som ligner en rotasjonsellipsoide (oblat sfæroide); utfordringen er å definere et koordinatsystem som presist kan fastslå et hvert topografisk kjennetegn som et utvetydig sett med tall.[1] For tiden anses den ellipsoiden som defineres av WGS 84[2] å være den best egnete.

Gradnett[rediger | rediger kilde]

Gradnett er et tenkt rutenett lagt over jordkloden, bygd opp av breddesirkler parallell med ekvator, og lengdesirkler som er storsirkler vinkelrett på ekvator gjennom Jordens poler.[3]

Gradnettet blir brukt til å posisjonsbestemme seg selv (orientering), fartøyet (navigasjon) eller stedet (landmåling). Posisjonen kan oppgis i grader, minutter og desimalsekunder, grader og desimalminutter eller desimalgrader i forhold til ekvator og nullmeridianen, mens UTM og beslektede systemer bruker meter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «A Guide to coordinate systems in Great Britain» (PDF) (engelsk) (D00659 utg.). 7. oktober 2007. Arkivert fra originalen (pdf) 22. april 2008. Besøkt 14.4.2008. 
  2. ^ «Hvordan WGS 84 definerer Jorden» (norsk). 4. april 2010. Arkivert fra originalen (htm) 15. februar 2016. Besøkt 23.6.2010. 
  3. ^ Tidsskrift for Det norske utskiftningsvæsen. Kristiania: Grøndahl. 1911. s. 130.