Geografiske koordinater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skisse av jordkloden med dens koordinatsystem, med bredde (vannrette streker) og lengde (loddrette streker).
For bruk av koordinater på Wikipediasider, se Wikipedia:Geografiske posisjoner.

Jordens koordinatsystem muliggjør at hver eneste posisjon på jorden kan bli spesifisert av tre koordinater av et sfærisk koordinatsystem ordnet i henhold til jordaksen. De tre koordinatene er bredde, lengde og geodetisk høyde.

Jorden er ikke en kule, men en uregelmessig endrende form som ligner en rotasjonsellipsoide (oblat sfæroide); utfordringen er å definere et koordinatsystem som presist kan fastslå et hvert topografisk kjennetegn som et utvetydig sett med tall.[1] For tiden anses den ellipsoiden som defineres av WGS 84[2] å være den best egnete.

Gradnett[rediger | rediger kilde]

Gradnett er et tenkt rutenett lagt over jordkloden, bygd opp av breddesirkler parallell med ekvator, og lengdesirkler som er storsirkler vinkelrett på ekvator gjennom Jordens poler.[3]

Gradnettet blir brukt til å posisjonsbestemme seg selv (orientering), fartøyet (navigasjon) eller stedet (landmåling). Posisjonen kan oppgis i grader, minutter og desimalsekunder, grader og desimalminutter eller desimalgrader i forhold til ekvator og nullmeridianen, mens UTM og beslektede systemer bruker meter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «A Guide to coordinate systems in Great Britain» (PDF) (engelsk) (D00659 utg.). 7. oktober 2007. Arkivert fra originalen (pdf) 22. april 2008. Besøkt 14.4.2008. 
  2. ^ «Hvordan WGS 84 definerer Jorden» (norsk). 4. april 2010. Arkivert fra originalen (htm) 15. februar 2016. Besøkt 23.6.2010. 
  3. ^ Tidsskrift for Det norske utskiftningsvæsen. Kristiania: Grøndahl. 1911. s. 130.