Innlandets fylkesvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Innlandets fylkesvåpen

Innlandets fylkesvåpen er fylkesvåpenet til Innlandet fylke. Det består av fjell og tretopper samt den såkalte «Innlandsknuten», som symboliserer by og land.

Arbeidet med fylkesvåpen for Innlandet fylkeskommune startet i mars 2018. Politikerne inviterte befolkningen med på utformingen, og til sammen kom det inn hele 162 forslag. Fire av forslagene ble valgt som grunnlaget til det nye fylkesvåpenet; forslagene som ble valgt ut ble sendt inn av Edin Bjørseth Horten (7 år fra Hamar)[1], Sean Fabian Andersen (19 år fra Lillehammer), Olav Brostrup Müller (41 år fra Lillehammer) og Einar Andreas Lilleengen (20 år fra Brumunddal).[2] Tre utvalgte designbyråer leverte så sine tolkninger av de fire ideene, slik at juryen fikk 12 forslag å ta stilling til. Juryen ble ledet av Even Aleksander Hagen og bestod for øvrig av historiker/konservator, spillutvikler, grafisk designer, kommunikasjonsleder i Hedmark fylkeskommune, utviklingsleder i Gjøvikregionen og folkevalgte. Den 20. september innstilte juryen forslaget «Kommunikasjon og knutepunkt» som det beste alternativet, og den 24. oktober 2018 vedtok begge begge fylkestingene enstemmig å velge dette designet som fylkesvåpen for det nye fylket.

Fylkesvåpenet beskrives slik: På grønn bunn, tre linjer i sølv (hvitt) som peker opp og fram, forankret i Innlandets historie og framtid som knutepunkt. Motivet viser naturressursene som står sterkt i Innlandet, med vann, fjell og tretopper. Innlandsknuten symboliserer også by og land.[3]

Det nye fylkesvåpenet har også fått kritikk fra enkelte. Lars Roede kritiserte fylkesvåpenet som en «amatørmessig logo»; Roede skrev at fylkesvåpenet «bryter med kravene til god heraldikk» og ville blitt avvist av heraldisk sakkyndige i Riksarkivet.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Edin (7) designet nytt fylkesvåpen». NRK Hedmark og Oppland. 21. juni 2018. 
  2. ^ «Innbyggere hedret for sine ideer». innlandetfylke.no. Arkivert fra originalen 7. januar 2021. Besøkt 4. desember 2020. 
  3. ^ «Fakta om Innlandet». innlandetfylke.no. Besøkt 4. desember 2020. 
  4. ^ Lars Roede, sivilarkitekt dr.ing., tidligere direktør for Bymuseet (11. januar 2020). «Kronikk: Viken og Innlandet har fått amatørmessige logoer og uhistoriske navn». www.aftenposten.no. Besøkt 6. januar 2021.