Lovdata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lovdata
Org.formStiftelse
Org.nummer934 282 744
BransjeOpplysningstjenester
Etablert1. juli 1981[1]
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
LandNorge
AdresseC. J. Hambros plass 2C
Produkt(er) Juridisk informasjon
Styreleder Herman Bruserud
Adm. dir. Odd Storm-Paulsen
Antall ansatte46[2] (2019)
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Stiftelsen Lovdata er en allmennyttig stiftelse som har som formål å opprette, vedlikeholde og drive systemer for rettslig informasjon. Driften skal være selvfinansierende. Lovdata ble opprettet i 1981 av Justisdepartementet og Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Lovdatas tilbyr på sitt nettsted flere viktige og sentrale rettskilder gratis. Informasjonen omfatter gjeldende lover og forskrifter – samt nye avgjørelser fra Høyesterett, lagmannsrettene og tingrettene og sammendrag på norsk av dommer fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Lovdata tilbyr videre et betalsystem for advokater og jurister med avanserte søke- og fremfinningsmuligheter spesielt tilpasset profesjonelle brukere. Dette systemet er webbasert og omfatter regelverk, rettsavgjørelser, uttalelser, vedtak, forarbeider og juridisk litteratur foruten EØS-/EU-rettskilder. Lovdata arrangerer kurs i bruk av betalsystemet – både i Oslo og flere andre byer i Norge.

Lovdata har en sentral rolle i forvaltningen av regelverket, blant annet ved å produsere og utgi Norsk Lovtidend etter oppdrag fra Justisdepartementet.[3] Den offisielle kunngjøringen av lover og forskrifter i Norsk Lovtidend foregår løpende på Lovdatas nettsted. I tillegg vedlikeholder Lovdata konsoliderte versjoner av alle lover og forskrifter, det vil si versjoner hvor endringene er innarbeidet i hovedversjonen av loven/forskriften.

Lovdata utgir tidsskriftene Lov&Data og EuroRett. Lov&Data inneholder i hovedsak rettsinformatiske nyheter fra de nordiske landene og bringer også referater av nye rettsavgjørelser. EuroRett gir et bilde av hva som skjer innenfor EU-retten. Viktige avgjørelser fra Den europeiske unions domstol og EFTA-domstolen refereres, samt norske rettsavgjørelser med tilknytning til EØS.

Odd Storm-Paulsen overtok 1. september 2010 som ny administrerende direktør etter Trygve Harvold, som hadde sittet i stillingen siden starten i 1981. Harvold er nå spesialrådgiver i Lovdata.[4]

Fem sentrale institusjoner innen rettslivet i Norge har anledning til å oppnevne hvert sitt medlem til Lovdatas styre. Styrelederen utpekes av Justis- og beredskapsdepartementet. Styret består per 2018 av Herman Bruserud (styreleder), Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo; Kyrre Grimstad, Stortinget; Ragna Aarli, Justis- og beredskapsdepartementet; Bjørnar Eirik Stokkan, Den Norske Dommerforening og Lill Christin Egeland, Den Norske Advokatforening.[5]

Lovdata ble tildelt Rettssikkerhetsprisen 2016 «for sitt arbeid med å styrke rettssikkerhet og likhet for loven, sitt samfunnsviktige bidrag til økt forståelse for og innsikt i lov- og regelverket, og ved formidling av kunnskap om rettsregler.»[6]

I 2018 gikk Lovdata til søksmål mot Håkon Wium Lie og Fredrik Ljone for å ha bidratt til rettspraksis.no, et nettsted som på dugnadsbasis publiserer rettskjennelser. Selv om rettskjennelsene er unntatt opphavsrett, mener Lovdata at dokumentene er ulovlig lastet ned fra Lovdata. Oslo Byfogdembede vedtok raskt å stenge nettstedet, og Lovdata ble også tilkjent 100.000 i saksomkostninger. De saksøkte nekter for å ha gjort noe ulovlig, men fikk ikke forklare seg i retten. I etterkant av stengningen har stortingspolitikere uttrykt ønske om mer innsyn og endringer i måten Lovdata er organisert.[7][8][9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.proff.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://www.proff.no/selskap/lovdata/oslo/it-drift-og-support/IFG8X6G0ZDG/.
  3. ^ Forskrift om Lovdatas lovdatabaser mv
  4. ^ Lovdatas Facebook-side 30. august 2010.
  5. ^ Jf. Lovdatas nettside, sist besøkt 24. januar 2020.
  6. ^ Juristforbundet.no Arkivert 15. september 2016 hos Wayback Machine., nyhetsartikkel 31. august 2016.
  7. ^ «BEGJÆRING OM MIDLERTIDIG FORFØYNING TIL OSLO BYFOGDEMBETE» (PDF). 
  8. ^ Gerhardsen, Sarah McDonald (15. juni 2018). «Rettspraksis.no saksøkt av Lovdata: – Vi har fått en slegge i hodet». Digi.no. Besøkt 10. mars 2022. 
  9. ^ Brække, Av Jonas. «Vil åpne for mer innsyn». Klassekampen. Besøkt 10. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]