Odalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Odalen med elva Glomma.

Odalen er et dalføre i Hedmark med elva Glåma i sør, innsjøen Storsjøen i nord og åa Oppstadåa imellom. Regionen er i dag fordelt på de to kommunene Sør-Odal og Nord-Odal. En person fra Odalen kalles en odøling.

Navnet, som lokalt uttales o´daɳ, er et gammalt landskapsnavn som stammer fra det gammalnorske navnet «Ódalr». Ó eller á betyr «å», altså «elv», og navnet refererer til dalen som Glåma renner gjennom. Navnet kan dokumenteres å ha vært i bruk siden 1386.

Opprinnelig besto Odalen av prestegjeldet Strøm og Øysetbygda anneks som først ved matrikuleringen 18191838 ble overført til i Vinger prestegjeld. I 1819 ble det gamle prestegjeldet Strøm delt i to herreder som ble benevnt Søndre Odalen og Nordre Odalen. I forbindelse med fornorskningen av herredsnavn i 1917 ble disse herredene henholdsvis Sør-Odal og Nord-Odal.

Nord for Storsjøen finnes odalsgranitten som er en prekambrisk grunnfjellsbergart.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ø. Nordgulen og A. Andresen: De eldste bergarter dannes; 4600-850 millioner år. I I. Ramberg, I. Bryhni og A. Nøttvedt (red.): Norges geologi. Norsk Geologisk Forening. 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

hedmarkstubbDenne hedmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.