Landskap (landsdel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

I Sverige og Finland er begrepet landskap brukt om en type geografiske enheter, som tidligere har vært administrative enheter. I Finland brukes i dag landskap om administrative enheter tilsvarende norske fylker.

Et landskap kan være et distrikt eller en dal, men behøver ikke være det. I Frankrike brukes ofte distrikt (Champagne) der også landskap kunne vært brukt.

Ulike landskap[rediger | rediger kilde]

Landskap i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er begrepet i motsetning til Sverige og Finland ikke en offisiell betegnelse på nåværende eller tidligere administrative provinser, men kan brukes i den rent språklige, beskrivende betydningen, i naturgeografisk eller kulturhistorisk forstand. Norge har mange daler som kan kalles landskap. Historisk, og i en nordisk sammenheng, ender landskapsnavn ofte på etterstavelsene -land eller -fylke, noe som peker tilbake på de gamle småkonge- og jarledømmene fra før Norges samling. Noen er gamle folkeland, som Romerike, raumenes rike, eller Hadeland, hadenes land. Flere av disse landskapene finnes den dag i dag. Landskap må likevel ikke forveksles med fylke eller landsdel, selv om noen gamle landskapsnavn er tatt i bruk som fylkesnavn. Lenge ble Norge delt i Det søndenfjeldske og Det nordenfjeldske. Navnene som brukes i dag på de ulike landsdeler i Norge er, med ett unntak, ikke gamle. Bare navnet Trøndelag har en eldre historie enn 1800-tallet; Vestlandet, Østlandet Nord-Norge og Sørlandet er ikke mye mer enn 100 år gamle.

Landskap i Sverige[rediger | rediger kilde]

Landskap i Sverige

I Sverige er begrepet landskap den gamle inndelinga av landet, men som i visse sammenhenger blir brukt i dag. Antallet landskap er 25 (se også: Sveriges len):

Historiske landskap i Finland[rediger | rediger kilde]

Nye landskap i Finland[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Mal:Norges kommuner