Bagn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bagn
Bagn, Sør-Aurdal.JPG
Utsikt over Bagn
LandNorge Norge
FylkeInnlandet
KommuneSør-Aurdal
Postnummer2930 Bagn
Areal0,86 km²
Befolkning626[a] (2022)
Bef.tetthet727,9 innb./km²
Preposisjon Bagn
Kart
Bagn
60°49′00″N 9°34′00″Ø

Bagn er ei bygd, et delområde, en grunnkrets, og et tettsted som er administrasjonssenteret i Sør-Aurdal kommune Innlandet. Tettstedet har 626 innbyggere per 1. januar 2022[1], og ligger langs elva Begna nord i Begnadalen og sør i Valdres.

Veidele mellom Stamvei E16.svg og fylkesvei 220 på østsiden av elva som går nordvestover gjennom Reinli mot veidele tilbake til Stamvei E16.svg ved Aurdal og vei videre til Leira. Veien i Reinli deler seg og går innover mot Stavedalen. Veidele med fylkesvei som går nordøstover mot Breidablikk, Leirskogen, Tonsåsen og Bruflat. Veien over Leirskogen kommer ned i Høljarast. Veidele mot sørvest er en privat bomvei som går opp vestre Bagn til Island og videre til Nesbyen og Gol.

Krigshistorie[rediger | rediger kilde]

Under den andre verdenskrig ble fremrykkende tyske styrker under Operasjon Weserübung stoppet i Bagn, og en rekke andre steder opp gjennom Ådalen og Valdres. Kampene langs Randsfjorden, i Ådalen og Valdres ble omfattende, og Landvernbataljonen av Vestoppland infanteriregiment nr. 6 og senere det meste av 4. brigade var i strid mot Gruppe Adlhoch som bestod av fire bataljoner og spesialtropper.

Inne i et gjel nordvest for berghammeren rett nord for sentrum er det som kalles Gråbeinhølen. Her støtte et norske kompani sammen med et tysk og forfulgte det til Bagnsbergatn gård hvor det senere ble nedkjempet. Kampen i Gråbeinhølet og den senere kampen om Bagnsbergatn gård er et av flere eksempler på at en norsk utrenet avdeling nedkjempet tyske styrker.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Bagn er administrativt kommunesentrum for Sør-Aurdal og har de fleste primærfunksjoner for et handelssted. Det er post i butikk i Valdrestunet kjøpesenter samt bank i et nærliggende bygg. Det er matbutikk i kjøpesenteret og i et bygg ved kommunehuset. Spiseri i kjøpesenteret og i det gamle sentrumet ved Storefoss bro, blant annet i Fossen kro. Lege er i kommunehuset. Sommerstid er det turistinformasjon i en tømret hytte ovenfor bensinstasjonen ved kjøpesenteret.

Oppe på åsen innenfor Island er det tre overnattingsbedrifter, Ellingsæter Sport- og Turistsenter, Hellebekken Ride- og Turistsenter og Høvreslia hytter.

Bagn møbelindustri AS holdt til i teglstensbygget til gamle Bagn tresliperi nede ved fossen. Litt lengre ut langs elven er det hvite bygget til Bagn kraftverk. Selve kraftstasjonen ligger 200 meter inne i fjellet. Kraftstasjonen produserer rundt 310 GWH årlig.

Telthuset som stod på Bagnsmoen

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Bagnsmoen ved siden av Bagn kirke er det en intakt butikk fra 1881, som i sin tid skal ha vært den største forretningen i Valdres. Bagnsmoen med Vangen foran kirken (kirkevangen) er kommunens tusenårssted som brukes under feiringer. Butikken er åpen i sommerferien og før jul. I første etasje er det peisestue, kjøkken og historielagsrommet. I andre etasje finnes husflidslagsrommet og blårommet, i tillegg til et galleri.

Bagnsmoen var ekserserplass for Det ytre Valdredske Kompani fra 1813 til 1962. Telthuset fra Bagnsmoen er flyttet til Bagn Bygdesamling. På Bagnsmoen var det også en tingstue, og denne ble brukt av kirken i forbindelse med barnedåp. Denne tingstuen ble revet allerede i 1845, og erstattet med et kommune- og skolehus.

Litt lengre opp i lia ovenfor kirka ligger Ulekjørketomta ved Sagbekken.[2]

Prestgar'n i svingen ved kirka bodde Hans Jacob Stabel, lokal prest og medlem av RiksforsamlingenEidsvoll 17. mai 1814.[3]

Andre severdigheter

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ «Bagn gamle kirkested». Kulturminnesøk. «Stavkirketuft. Et område på ca 50x50m er tydelig forhøyet i terrenget. Det sees ikke fundamenter etter kirken.» [død lenke]
  3. ^ «Hans Jacob Stabel». NRK Hedmark og Oppland. 2014. Besøkt 7. juli 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]