Melbourne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melbourne

Flagg

Våpen

LandAustralias flagg Australia
DelstatVictorias flagg Victoria
Grunnlagt30. august 1835
Oppkalt etterWilliam Lamb
Tidssone+10 (sommertid +11)
Postnummer3000–3207
Retningsnummer0370
Areal7 694 km²
Befolkning4 725 316 (2016)
Bef.tetthet614,16 innb./km²
Høyde o.h.31 meter
Nettsidewww.visitmelbourne.com/
Posisjonskart
Melbourne ligger i Victoria (Australia)
Melbourne
Melbourne
Melbourne (Victoria (Australia))
Kart
Melbourne
37°48′51″S 144°57′47″Ø

Historisk bilde av Melbourne, malt i 1840.

Melbourne er hovedstad i den australske delstaten Victoria og er den nest største byen i Australia med et antatt innbyggertall i 2012 på 4,08 millioner. Byen er en av verdens større byer når det gjelder utstrekning. Melbourne er en viktig by for Australias industri og finans, en tredjedel av de største utenlandske selskapene i Australia har hovedkontor her. Melbourne har også Australias største havn. Australia har tradisjon for å produsere biler, og i bydelen Port Melbourne ligger Holdens motorfabrikk. GM har også en større fabrikk i Dandenong hvor de produserer lastebiler.

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet i Melbourne er mildt, men byen er kjent for skiftende vær, og det sies at Melbourne har fire årstider på ett døgn. Det finnes årstider i staten Victoria og Melbourne. Årstidene er motsatt av Norge. Vinteren i Melbourne er fra juni til september, og temperaturene ligger normalt mellom 5 og 15 grader. Det kan også være varmere, men sjelden kaldere. Ingen har vinterdekk på bilene i Melbourne, men pendlere fra innlandet kan oppleve frost og glatte veier. Sommertemperaturene ligger normalt mellom 20 og 30 grader. I perioder kan temperaturen ligge på rundt 40 grader.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Ethiad Stadium (Docklands Stadium)

Melbourne anses av mange for å være Australias kulturelle hovedstad, med et yrende film-, kunst- og designmiljø.

I tillegg til å være en kulturell hovedstad er også Melbourne et knutepunkt for store internasjonale idrettsarrangementer. Byen har i mange år arrangert Australian Open, en av 4 grand slam turneringer i tennis, og ikke minst har Formel 1 sirkuset lagt sitt åpningsløp til Albert Park Lake i Melbourne de siste årene. I nær tilknytning til sentrum finnes Melbourne Cricket Ground (MCG) som innehar posisjonen som Australias hovedarena for internasjonale cricketmatcher, og som kan ta i mot nærmere 100 000 tilskuere. Her spilles også flere Aussie rules kamper. Hele 9 av 16 lag har base i Melbourne og nærområder. Docklands Stadium ved Southern Cross stasjon er også vertskap for flere hjemmekamper i AFL. AFL sesongen spilles fra april til september og hver kamp trekker et sted mellom 20 000 og 90 000 tilskuere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Melbourne ble grunnlagt den 10. mai 1835 av en gruppe nybyggere ledet av John Batman og John Pascoe Fawkner, i motsetning til flere av Australias andre storbyer som ble grunnlagt som straffekolonier. Da det ble oppdaget gull i Victoria vokste byen sterkt. På 1880-tallet var byen den nest største i det britiske imperiet.

1. januar 1901 ble Melbourne hovedstad for den australske føderasjonen. I 1927 ble hovedstaden flyttet til Canberra.

Utover første halvdel av 1900-tallet vokste byen jevnt. Da Melbourne avholdt Sommer-OL i 1956 var det første gang de Olympiske leker ble avholdt på den sørlige halvkule.

Lokalt styre[rediger | rediger kilde]

Bolte Bridge
Melbourne CBD sett från ovan Kings Domain
Luna Park, Palais Theatre

Melbourne er delt inn i flere mindre kommuner. En av disse er «City of Melbourne» som dekker de sentrale handelsområdene. Det finnes et byråd og en direkte valgt ordfører som bare styrer i «City of Melbourne», men blir sett på som hele byens ordfører. Resten av byen er delt inn i 30 kommuner. Disse har egne byråd og har ansvar for en rekke oppgaver gitt av delstaten; blant annet søppelsortering, barnehager, helse og eldreomsorg.

De bestemmelser som omfatter hele byen blir som regel bestemt av delstatsmyndighetene. Blant annet gjelder dette veier, undervisning, infrastruktur, politi og kollektivtransport. Fordi tre fjerdedeler av befolkningen i delstaten Victoria bor i Melbourne har delstaten vært motvillig til å sentralisere myndighetene i byen.

Transport[rediger | rediger kilde]

Melbourne lufthavn, Tullamarine.
Melbourne har verdens største trikkenettverk

Melbourne har verdens største trikkenettverk med 28 linjer og mer enn 1800 trikkestopp. Trikken fungerer som et symbol på Melbourne. Melbourne har også et utbredt nettverk av pendlertog, som frakter reisende fra forstedene inn og ut av bykjernen.

Melbourne har to flyplasser, Tullamarine og Essendon. Tullamarine er byens hovedflyplass, og Australias nest største. I 2007-2008 hadde den 24,260,000 reisende.[trenger referanse] Lufthavnen ble åpnet i 1960. Den eies og drives av Australia Pacific Airports Corporation Limited. Flyplassen ble bygget i 1970 for å erstatte Essendon lufthavn, 4,1 mil fra Melbourne lufthavn.

Universiteter[rediger | rediger kilde]

University of Melbourne
I sentrum av Melbourne
Melbourne sett fra havnen
Melbourne, sett fra sjøen

Melbourne er en populær by å studere i og har syv universiteter.

Kjente personer fra Melbourne[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Melbourne har seks vennskapsbyer:[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «City of Melbourne — International relations — Sister cities». City of Melbourne. Arkivert fra originalen 26. september 2008. Besøkt 4. april 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Et panoramabilde av byens havn og skyskrapere