Londonderry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Londonderry / Derry
Doire (ga)
Derry Waterfront - geograph.org.uk - 2166.jpg

Våpen

LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landNord-Irland Nord-Irland
GrevskapLondonderry
DistriktDerry
StatusBy (town)
PostnummerBT47
Retningsnummer028
Areal387 km²
Befolkning85 016 (2008)
Bef.tetthet219,68 innb./km²
Nettsidewww.derrystrabane.com/
Posisjonskart
Londonderry ligger i Nord-Irland
Londonderry
Londonderry / Derry
Londonderry (Nord-Irland)

Derry
54°59′30″N 7°20′30″V

Politisk motivert hærverk har endret dette skiltet til Derry

Londonderry (noen ganger bare Derry, irsk Doire «eikelund») er en by i det vestlige Nord-Irland. Londonderry har 105 066 innbyggere (2001). Den ligger i grevskapet Derry, et av de seks, tradisjonelle, irske grevskap i Ulster som utgjør Nord-Irland. Byen er den nest største i Nord-Irland og den fjerde største på øya Irland. Byen hadde et innbyggertall på 103 700 i juni 2006.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen er kanskje den eldste bosetningen på Irland. Den eldste referansen til byen er fra det sjette århundre, da et kloster var grunnlagt her av Columba av Iona, en irsk helgenen, men det har bodd folk i området i tusenvis av år.

Londonderry ble strategisk viktig for det britiske riket da Tudorenes erobring av Irland, og ble angrepet jevnlig av irske opprørere, helt til 1608 da byen ble ødelagt av Cahir o'Doherty, en irsk høvding av Inishowen.

Byen ble så bygget opp igjen i 1613, som den første planlagte i Irland og hadde som en av de første byene som brukte ruteplanbygging. En stil som senere ble kopiert av kolonibyene i Amerika. Selve bymurene stod ferdig 5 år senere i 1618

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet er gjenstand for konflikten mellom unionistene/lojalistene, som ønsker fortsatt tilslutning til Storbritannia, og nasjonalistene/republikanerne, som ønsker å forene Nord-Irland med republikken Irland. Lojalistene insisterer på å bruke Londonderry, selv om de ofte bruker Derry i dagligtalen. Befolkningen i Irland, samt nordirske nasjonalister, bruker konsekvent navnet «Derry». Distriktet Derry skiftet offisielt navn fra Londonderry i 1984. I januar 2007 bestemte høyesterett at navnet Londonderry fra 1662 fremdeles var byens offisielle navn. Noen har forsøkt å omgå problemet ved å kalle byen for L'derry; dette har aldri fått gjennomslag, ettersom L-en er en åpenbar referanse til London.

Den første skikkelige bydannelsen i området kom på 16 -1700-tallet da primært skotske protestanter bosatte seg der. Oppbyggingen av den nye byen ble støttet av laug i London og derfor ble byen døpt Londonderry.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]