Edinburgh Military Tattoo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Esplenadaen foran Edinburg Castle.

Edinburgh Military Tattoo arrangeres hver august i den skotske hovedstaden, og er omtalt som «The World's Greatest Show». Showet gjennomføres én gang daglig (mandag til fredag) og to ganger på lørdag i de tre ukene tattooen pågår. Scenen for tattooen er esplanaden foran historiske Edinburgh Castle, med vindebroen som entré.

Historie[rediger | rediger kilde]

Edinburgh Military Tattoo ble første gang arrangert i 1950, med åtte militære enheter som deltagere. De siste årene er det gjennomsnittlige antallet utøvere vokst til ca. 1000 menn og kvinner. Antallet besøkende hvert år er beregnet til rundt 217 000, mens over 100 millioner mennesker ser den TV-sendte versjonen av showet. I Norge pleier NRK å stå for sendingen.

Tattooen ble satt opp av det skotske militæret for veldedige formål, og den dag i dag gir arrangørene deler av inntektene til sivile organisasjoner.

Aktører[rediger | rediger kilde]

Det er i hovedsak britiske (Commonwealth) deltagere i tattooen, og temaet er som regel britisk eller skotsk. De første ikke-britiske deltagerne kom i 1952, og siden den gang har deltagere fra over 30 land stått på esplenadaen.

Et fast innslag er «The Massed Pipes and Drums», et gigantisk 100-manns sekkepipe- og trommekorps satt sammen av ulike militære eller halvmilitære avdelinger, som til full jubel fra publikum marsjerer opp og ned esplenadaen.

Et annet nummer som har vært med siden starten er «The Lone Piper», altså en enslig sekkepipeblåser som står på slottsmuren og blåser en hymne ut over byen. Dette skjer helt mot slutten av showet og er en av Edinburgh-tattooens store varemerker.

Deltagerne er forlagt til Redford Barracks, en militærleir i Edinburgh by, hvor det er målt opp kopier av esplenadaen til treningsformål.

Hans Majestet Kongens Garde[rediger | rediger kilde]

Hans Majestet Kongens Gardes Musikk- og drillkompani (3. gardekompani) har bygd seg opp et godt renommé, og er en av få aktører som stadig blir invitert tilbake til tattooen.

Et tydelig signal på hvor prioritert dette oppdraget er for avdelingen, er at kompaniet i 2001 valgte å bli i Edinburgh for å gjennomføre tattooen fremfor å reise hjem til bryllupet mellom Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby.

Ved hvert besøk stiller 3. gardekompani opp i parade i Edinburgh Zoo. Der holder Gardens maskot, kongepingvinen Nils Olav til. I en høytidelig seremoni forfremmes Nils Olav til stor fornøyelse for fremmøtte skotter og pressefolk.

3. gardekompani har deltatt i tattooen i 1961, 1972, 1982, 1987, 1993, 2001, 2005, 2008, 2012 og 2016. De skulle ha deltatt i 2020, men arrangementet ble avlyst på grunn av koronavirusepedimien. Det bør også nevnes at fram til 2003 var musikk- og drillkontingenten en del av 5. gardekompani.

Ved Edinburgh Military Tattoo 2008 var det spesielt at kompaniet stilte med Drilltroppen i front under finalen (honour guard) og finalen ble ledet av norsk paradekommandør (parade commander). Drilltroppen var igjen æresvakt under Edinburgh Military Tattoo 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]