Vicky Leandros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vicky Leandros
2010-10-03-quadriga-vicky-leandros2.jpg
Født23. august 1949 (70 år)
Paleokastritsa[1]
Far Leo Leandros
Beskjeftigelse Sanger, politiker
Parti PASOK
Nasjonalitet Hellas
Utmerkelser Fortjenstkors med bånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (2015)

Vicky Leandros (fødenavn Vasiliki Papathanasiou, Βασιλική Παπαθανασίου; født den 23. august 1949 i Palaiokastritsa på Korfu i Hellas) er en gresk sanger med en lang internasjonal karriere. Hun er datteren til sangeren, musikeren og komponisten Leandros Papathanasiou (kjent som Leo Leandros, og med komponistpseudonymet Mario Penas).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i Palaiokastritsa, et feriested på øya Korfu i Det joniske hav. Faren hennes ønsket å utvide karrieren sin og reiste til Tyskland mens Vicky vokste opp hos bestemoren sin til hun var fem år gammel. I 1958 tok foreldrene henne med seg til Tyskland der hun ble boende etter at foreldrene ble skilt. Vicky voste således opp i Hamburg og fikk på gymnaset i Wartenau.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Vicky Leandros hadde siden 1960-tallet en rekke fremgangsrike hits og album der hun synger på tysk. Hun deltok flere ganger i Eurovision Song Contest for Luxembourg. I 1967 kom hun på fjerdeplass med «L'amour est bleu» som i ettertid ble en verdenshit, og i 1972 vant hun med «Après toi». I 2000 kom albumet Jetzt.

Fra 1982 til 1986 var Vicky Leandros gift med den greske entreprenøren Ivan Zisiadis, og hun fikk også en sønn med ham. I 2005 ble Vicky skilt fra sin andre ektemann etter 19 års ekteskap, som også hadde resultert i to døtre.

Hun ble senere aktiv innen politikk på kommunalt nivå i Hellas.- Den 15. oktober 2006 ble hun valgt inn i bystyret i havnebyen Pireus. Hennes oppgaver her omfatter byens kulturelle og internasjonale utvikling. Hun ble også Pireus' varaordfører.

Det ble i juni 2008 bekjentgjort at Leandros hadde bestemt seg for å tre ut av gresk politikk med umiddelbar virkning. Hun hadde undervurdert arbeidsbyrden og den tid det tok å uppfylle politikkens krav, og kommet til at dette ikke lot seg forene med en fortsatt karriere som sangerinne.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Freebase Data Dumps
  2. ^ Vicky Leandros bio Arkivert 27. februar 2014 hos Wayback Machine., vickyleandrosonline.eu; accessed 24 February 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser og prestasjoner
Forrige vinner:
 Monaco Monaco
Séverine med «Un banc, un arbre, une rue» 
Vinner av Eurovision Song Contest
(1972 med «Après toi»)
Neste vinner:
 Luxembourg Luxembourg
Anne-Marie David med «Tu te reconnaîtras» 
Forgjenger:
 Michèle Torr med «Ce soir je t'attendais» 
Luxembourgs deltaker i Eurovision Song Contest
Etterfølger:
 Chris Baldo og Sophie Garel med «Nous vivrons d'amour» 
Forgjenger:
 Monique Melsen med «Pommes, pommes, pommes» 
Luxembourgs deltaker i Eurovision Song Contest
Etterfølger:
 Anne-Marie David med «Tu te reconnaîtras»