Edinburgh Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 55°56′54,740″N 3°11′59,165″V

Edinburgh Castle og Nor'Loch, ca. 1780 av Alexander Nasmyth

Edinburgh Castle er en gammel festning på Castle Rock i sentrum i byen Edinburgh i Skottland. Den har vært benyttet av ulike militære styrker siden forhistoriske tider, og stedets beliggenhet var forutsetningen for bydannelsen av den nåværende hovedstaden i Skottland. Festningen ble nylig overført til Forsvarsdepartementet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Edinburgh Castle ligger på toppen av Royal Mile («Den Kongelige Mil», egentlig 1,61 km), hovedgaten i den gamle byen som leder ned til Holyrood Palace. Festningen er åpen for turister og blir bestyrt av foreningen Historiske Skottland. Stedet er den største turistattraksjonen i Skottland i form av inntekter.

Festningen er på toppen av en vulkansk plugg. Tre av bergsidene er beskyttet av rette bergvegger og den eneste adkomsten er på den fjerde og østlige siden. Historisk sett lå en innsjø (skotsk: loch) på nordsiden av festningen, kalt for Nor’Loch. Innsjøen ble tømt i den georgianske tiden da den nye byen ble bygget og festningen hadde mistet mye av sin forsvarsfunksjon. Nor’Loch ble da brukt som en åpen kloakk. I maleriet til høyre fra 1780 kan innsjøen sees til høyre.

Man kan komme inn i festningen via paradeplassen som er en lang bakke med brostein mellom festningen og Royal Mile. Esplanade er stedet hvor den årlige Edinburgh Military Tattoo blir holdt, en oppvisning av militærmarsjer og orkester, og hvor også HM Kongens Garde fra Norge spesielt har utmerket seg gjennom flere år. Stedet ble i tidligere år benyttet til parader og drilling for festningsgarnisonen. På maleriet ville Esplanade ha vært til venstre, men var den gang i ikke bygget. Fra inngangsplassen er det en sylindrisk kanonstilling kalt «Half Moon Battery» som er synlig til venstre på maleriet. Kanonstillingen ble bygget i 1574.

Edinburgh Castle

Man kommer inn i festningen via en portnerbolig foran kanonstillingen som leder til en gate som heller oppover og rundt til høyre for kanonstillingen. Gaten leder deretter gjennom den gamle portnerboligen og opp til gårdsplassen i festningens midte.

Prestegjeldets kirke i festningen kalles for Canongate Kirk, der har festningens guvernør sin egen kirkestol.

Til tross for at Edinbourgh Castle er en turistattraksjon blir det fortsatt benyttet som hovedkvarteret til den britiske armeén i Skottland og er hovedkvarteret for 52. infanteribrigaden i tillegg til å være regimentshovedkvarteret for Royal Scots, Royal Scots Dragon Guards og 4. regiment av den kongelige militærpoliti.

Skottlands kronregalier har vært utstilt i Edinburgh Castle siden 4. februar 1818.

Historiske angrep[rediger | rediger kilde]

I 1314, bare noen få måneder før slaget ved Bannockburn, utførte Thomas Randolph, 1. jarl av Moray et dumdristig angrep på Edinburgh Castle, en av de få gjenværende festninger som fortsatt var besatt av engelskmennene. Randolph hadde fått opplysninger fra guvernørens sønn om en sti oppover på nordsiden av det bratte berget. Om natten ledet Randolph sine menn oppover stien mens hovedstyrken angrep fra sydsiden. Randolph greide å komme seg innenfor murene og åpne portene for hovedstyrken. Festningen ble deretter nedkjempet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]