Český Krumlov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Český Krumlov
Český Krumlov

Flagg

Våpen

LandTsjekkia Tsjekkia
RegionSydböhmen
Areal22,16 km²
Befolkning13 348 (2012[1])
Bef.tetthet602,35 innb./km²
Høyde over havet492±1 meter
NettsideNettside

UNESCOs verdensarv
Český Krumlov
LandTsjekkia Tsjekkia
StedČeský Krumlov
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 16. sesjon i 1992. Referansenr. 617.
Kriterium IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

Český Krumlov (tysk: Krummau eller Böhmisch Krummau, latin: Crumlaw) er en by med 13 348 innbyggere (2012)[1] i Sydböhmenregionen i det sørlige Böhmen i dagens Tsjekkia, ikke langt fra grensen til Østerrike. Byen er mest kjent for gammel kunst og arkitektur, med en rekke bygninger fra gotikken, renessansen og barokken. Gamlebyen og slottet er skrevet inn i UNESCOs verdensarvliste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra gamlebyen
Vltava bukter seg rundt gamlebyen
Slottet

Byen er første gang nevnt i 1253, og slottet ble anlagt her på den tiden, ved et vadested over Vltava, som var en viktig handelsrute i området på denne tiden. I 1302 var byen og slottet eid av adelsfamilien Rosenberg. Keiser Rudolf II av Det tysk-romerske rike kjøpte byen i 1602 og ga den til sønnen Julius d’Austria. Under tredveårskrigen etablerte habsburgerne seg her, og av den grunn ga keiser Ferdinand II av Det tysk-romerske rike byen til hoffsjefen Hans Ulrich von Eggenberg. Året etter ble Eggenberg riksfyrste, og byen ble hertugsete.

Etter at Eggenberg-familien døde ut i 1719, gikk byen over til huset Schwarzenberg.

Byen ble i 1806 en del av Keiserdømmet Østerrike og fra 1867 var det en del av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. I 1910 hadde byen en befolkning på 8 662 innbyggere, hvorav 7 367 var tyskspråklige, og 1 295 tsjekkiskspråklige. Etter dobbeltmonarkiets sammenbrudd hørte Krummau fra oktober 1918 til september 1919 til det såkalte Bundesland Oberösterreich i den nyopprettede republikken Deutschösterreich. I 1920 ble byen formelt innlemmet i Tsjekkoslovakia gjennom Saint-Germain-traktaten. Etter Münchenavtalen av 29. september 1938 ble byen sammen med resten av Sudetenland innlemmet i Tyskland i gau Oberösterreich.

Ved avslutningen av andre verdenskrig ble byen okkupert av amerikanske styrker. Den tyskspråklige befolkningen ble fordrevet gjennom Beneš-dekretene og byen ble etnisk renset til å bli rent tsjekkisk og gjeninnlemmet i Tsjekkoslovakia.

Byen forfalt under den kommunistiske perioden, men etter Fløyelsrevolusjonen har byen blomstret opp og blitt et turistmål. Deler av byen ble imidlertid ødelagt under den store flommen i august 2002.

Kultur[rediger | rediger kilde]

  • Byen har et museum dedikert til kunstneren Egon Schiele som bodde noen år i byen, og denne var morens hjemby. Schiele har i sin produksjon en rekke bilder med motiver fra byen.
Panorama over gamlebyen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Český statistický úřad 1301-12, Population of Municipalities of the Czech Republic, Contents - Besøkt 21. januar 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]