Kutná Hora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kutná Hora
Kutná Hora - panoramio (10).jpg

Flagg

Våpen

LandTsjekkia Tsjekkia
RegionSentral-Böhmen
Postnummer284 01
Areal33,07 km²[1]
Befolkning20 450[2] (2022)
Bef.tetthet618,35 innb./km²
Høyde o.h.254 meter
Nettsidekutnahora.cz
Posisjonskart
Kutná Hora ligger i Tsjekkia
Kutná Hora
Kutná Hora
Kutná Hora (Tsjekkia)

Kutná Hora
49°56′54″N 15°16′06″Ø

Gamlebyen i Kutná Hora
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Kutna Hora CZ St Barbara Cathedral front view 01.JPG
Kutná Horakatedralen viet til Sta. Barbara
LandTsjekkia Tsjekkia
StedKutná Hora
Innskrevet1999
Kriterium II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 732
Det italienske hoffet

Kutná Hora (tysk: Kuttenberg) er en by i regionen Sentral-Böhmen i Tsjekkia, ca. 70 kilometer øst for Praha . Byen ligger på en ås som hadde store mengder sølvmalm i fjellgrunnen. I motsetning til andre gruvebyer, ble byen lagt oppå malmen, slik at alle gruvenedgangene ligger inne i selve byen.

I løpet av middelalderen gjorde byen flere forsøk på å overgå Praha, både når det gjaldt prakt, rikdom og makt. Nåværende innbyggertall er om lag 21 000, og de sentrale deler av byen har vært på UNESCOs verdensarvliste fra 1995.

Historisk[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1142 anla sistersienserordenen et kloster der. Tyskspråklige sagn vil ha det til at en munk fant sølv, mens han arbeidet i en av vingårdene, og la kutten sin der for å markere stedet – derav navnet Kuttenberg.

Kutná Horas suksesshistorie startet med at sølvet ble viktig under det økonomiske oppsvinget på 1200-tallet. Kunnskapen om det var nok eldre, i det minste tilbake til omkring år 1000. Kong Wenceslaus II av Böhmen utstedte år 1300 en kongelig forordning som regulerte bergverksdrift, og snart etter var en del erfarne gruvefolk importert, og driften og resultatene tok seg raskt opp. Mange av de påfølgende kongene trivdes godt, og oppholdt seg i byen i lengre perioder. En del av de historisk viktige dokumentene for nasjonen Tsjekkia har vært utstedt der. Byen ble erobret av taborittene1420-tallet, og så godt som helt nedbrent i stridighetene som fulgte. Tross tilbakeslaget, ble den gjenreist og blomstret inntil det brøt inn store mengder vann i den rikeste gruven i 1541. Dette var begynnelsen på slutten av storhetstiden. Nedgangen fortsatte med svartedauden og tredveårskrigene. Gruvegangene forfalt, og nyåpningsforsøk lyktes ikke, slik at byen ble fattig. I tillegg brant den ned i 1770. Ved inngangen til 1900-tallet var all gruvevirksomhet opphørt.

Utsikt fra balustraden mot St. Jakobskirken

Byen og bygningene[rediger | rediger kilde]

I likhet med nabobyen eller forstaden Sedlec har byen strøk som er verdensarv. Gateløpene snor seg gjennom den eldste byen som de gjorde fra den tidligste tiden og brede nok til den tids kjerretransport, men er i dag for ca. en bil og en fotgjenger på det smaleste. Gruveåpningene ligger bak høye murer. Det eldste huset som fortsatt står er det italienske hoffet fra slutten av 1200-tallet, som tidligere var kongelig residens, gildehall/hoff og kongelig myntstøperi. Santa Barbarakatedralen (viet til gruvefolkenes skytshelgen) ble påbegynt i 1368 og var ment å overstråle Karlskatedralen i Praha. Den er et godt eksempel på høygotisk byggekunst, men ble først fullført lenge senere. Også St. Jakobskirken er gotisk, med tårnhøyde på 83 meter på det ene tårnet, og sviktende grunn under det andre, som dermed ikke ble så høyt.

I Sedlec finnes også den gotiske Vår Frues kirke sammen med det berømte beinkapellet. Ennå et gotisk bygg: Steinhuset som har fungert som arkiv og museum fra 1902 rommer et av de mest rikholdige arkiver i landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tsjekkias statistikkbyrå (15. desember 2017) (på cs), Malý lexikon obcí České republiky - 2017, Tsjekkias statistikkbyrå, fra Wikidata, https://www.czso.cz/csu/czso/maly-lexikon-obci-ceske-republiky-2017 
  2. ^ Tsjekkias statistikkbyrå (29. april 2022) (på cs), Počet obyvatel v obcích - k 1. 1. 2022, Praha: Tsjekkias statistikkbyrå, fra Wikidata, https://www.czso.cz/csu/czso/pocet-obyvatel-v-obcich-k-112022 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]