Holašovice

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Holašovice
UNESCOs verdensarv Holašovice
LandTsjekkia Tsjekkia
StedHolašovice
Utnevnt i1998
Kriterium KULTUR II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
Holašovice ligger i Tsjekkia
Holašovice
Holašovice
Holašovice (Tsjekkia)

Holašovice (tysk: Holaschowitz) er en landsby i kommunen Jankov femten kilometer sør for byen České Budějovice. Landsbyens gateplan fra middelalderen er bevart. Byggestilen er kjent som sør-bøhmisk, folkelig barokk.[1] Holašovice ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1998.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske utgravninger viser spor av bosetting på stedet fra 2000 f.Kr., som er neolittisk tid.[1] Den eldste skriftlige kilde hvor landsbyens navn fremkommer er et dokument fra 1292, hvor Václav II av Böhmen forlener Holašovice til cistercienserklosteret i Vyšší Brod. Landsbyen forble klosterets eiendom til 1848.

Inntil begynnelsen av 1500-tallet var landsbyens befolkning tsjekkisk, men kun to av landsbyens innbyggere overlevde pesten i 1521. Klosteret medvirket til at landsbyen i årene som fulgte ble befolket av familier fra Bayern og Østerrike. Mellom 1524 og 1530 var samtlige familienavn tyske. Etterhvert flyttet tsjekkiske familier inn i landsbyen, men disse ble en minoritet helt til de etnisk tyske ble forvist etter den andre verdenskrigen.

En matrikkel fra 1827 viser at alle husene (bortsett fra låvene) i landsbyen var bygget i mur, noe som var typisk for bøhmiske landsbyer i samtiden. Byggestilen som ble typisk for det sørlige Bøhmen antas å være innført fra Østerrike og Tyskland.

UNESCOs begrunnelse[rediger | rediger kilde]

UNESCO fremhever i sin begrunnelse at landsbyen er spesiell ved at arkitekturen er en livskraftig blanding av to særpregete byggestiler, den såkalte folkebarokken (kriterium ii). UNESCO peker også på at Holašovice at landsbyen er komplett og forbilledlig restaurert. Den fremholdes som et fremragende eksempel på tradisjonelle landlige bosettinger i Sentral-Europa (kriterium iv).

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b UNESCOs internettside besøkt 27. januar 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]