Hopp til innhold

Fløyelsrevolusjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mennesker samles på Stare Mesto (Gamletorget) i Praha i november 1989.

Fløyelsrevolusjonen er betegnelsen på det fredelige folkeopprøret i Tsjekkoslovakia i perioden 16. november-29. desember 1989, som førte til at det tsjekkoslovakiske kommunistpartiets diktatur brøt sammen, og ble erstattet med en demokratisk valgt regjering med Václav Havel som president.

Bakgrunn  [rediger | rediger kilde]

17. november 1939 i tysk-okkuperte Tsjekkoslovakia gikk nazister til angrep på studenter ved universitetet i Praha. Flere studenter ble drept, universitetene ble stengt og 1200 studenter ble deportert til konsentrasjonsleire, de fleste til Sachsenhausen.[1] For å minnes disse studentene har datoen i ettertid blitt gitt tittelen International Students’ Day.[2]

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

17. november 1989 i Praha, på den 50. markeringen av International Students’ Day ble det gjennomført en fredelig demonstrasjon mot det kommunistiske regimet. 555 mennesker ble skadet som følge av sammenstøt mellom og politi og demonstranter.[3] En politisk gruppe som har som mål å samle motstandere av kommuniststyret, Občanské fórum, grunnlegges av Václav Havel 19. november 1989. Občanské fórum ber om en generalstreik 27. november. Streiken gjennomføres, og det estimeres at 3/4 av arbeidere deltar.[4] Denne streiken viser tydelig at dissidentene ikke bare er studenter - men at de også er å finne i resten av Tsjekkoslovakias befolkning.

Gjennomføringen av streiken var vellykket, og dermed var Občanské fórum sementert som en legitim stemme for folket.[5] Gruppen, som hadde vist seg som handlekraftig kunne med denne stemmen forhandle med staten.

I tillegg til demonstrasjoner og protester, ble det tatt i bruk andre virkemidler for å vise misnøye mot kommunistpartiet. Blant annet ble ulike former for media brukt til å ytre meninger om Tsjekkoslovakias politiske situasjon. Václav Havels tekster som kritiserte kommuniststyret ble publisert og distribuert. En av lederne kjent fra Praha-våren i 1968, Alexander Dubček, var ved flere anledninger tilstede for å vise sin støtte til dissidentene.[6]

29. november blir delen av Tsjekkoslovakias grunnlov som legitimerer den kommunistiske ett-parti-modellen fjernet. Daværende president Gustáv Husák gjennomfører innsvergelsen av et ikke-kommunistisk parlament 10. desember, og trer deretter av fra sin stilling.[4] Dette nye parlamentet velger enstemmig Václav Havel som Tsjekkoslovakias president 29. desember 1989. I det påfølgende året blir det første demokratiske valget siden starten av revolusjonen i Tsjekkoslovakia gjennomført. Václav Havel blir igjen valgt inn i presidentembetet.

Aktualitet[rediger | rediger kilde]

17. november er i dag en helligdag i Tsjekkia. Datoen sammenfaller med International Students’ Day, og begynnelsen på Fløyelsrevolusjonen.

Begrepet fløyelsrevolusjon brukes i dag til å betegne en fredelig revolusjon. De siste tiårene har flere land gjennomgått lignende relativt fredfulle omveltningsprosesser. Et nylig eksempel på en slik prosess er den armenske revolusjon i 2018, som også har fått tilnavnet ‘fløyelsrevolusjon’.

Fløyels-betegnelsen har også vært brukt om splittelsen av Tsjekkoslovakia, til dagens Tsjekkia og Slovakia i 1992. Denne splittelsen kalles også for Fløyelsskilsmissen, fordi den ble gjennomført på et lignende ikke-voldelig vis.

I 2019, 30 år etter Fløyelsrevolusjonens start, møtte omtrent 200 000 mennesker [tallet er noe usikkert] opp i Praha for å demonstrere mot den sittende statsministeren Andrej Babiš.[7]

Monumenter og minne i dag[rediger | rediger kilde]

Fløyelsrevolusjonen har en tilstedeværelse i bevisstheten hos de fleste tsjekkere, enten som “[...] a symbol of new opportunities, new hopes, for others a memory or just a topic in their school’s curriculum”. [1] Denne avgjørende og historisk signifikante hendelsen har også en tydelig tilstedeværelse i minnet Praha presenterer til sine borgere og turister gjennom eksempelvis monumenter.

Monument til minne om Fløyelsrevolusjonen.

En fysisk manifestering av minnet om Fløyelsrevolusjonen kan finnes i Prahas nasjonalgate Národní třída. Monumentet viser ni utstrakte hender over datoen som regnes som begynnelsen på Fløyelsrevolusjonen. Flere av hendene har pekefinger og langefinger utstrakt, i et symbol som kan både tolkes som ‘fred’ og ‘seier’.

Plakett med teksten "Når - hvis ikke nå? Hvem - hvis ikke oss?"

Lengre ned i samme gate, utenfor Prahas nasjonalteater finnes et monument som hyller Václav Havel. Monumentet består av et rødt hjerte omgitt av tre metall-hjerter under Havels navn. Plasseringen av monumentet utenfor teateret er ikke tilfeldig, da Havel selv var dramatiker og hadde en karriere innenfor teater.

Et tredje monument som minnes fløyelsrevolusjonen finnes i form av en plakett med teksten “Når - hvis ikke nå? Hvem - hvis ikke oss?”.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Jirátová, K. (u.å.) The Momens of the Velvet Revolution. Hentet fra Museum of Communism 26.06.2022
  2. ^ Study.eu Team. (2021). 17 November: International Students’ Day. Hentet fra https://www.study.eu/article/17-november-international-students-day 30.06.2022
  3. ^  Bakke, E. (2015). Fløyelsrevolusjonen i 1989 – ingen reprise på Prahavåren. Nordisk Østforum, 29(2), 117-141. https://www.idunn.no/doi/pdf/10.18261/ISSN1891-1773-2015-02-02
  4. ^ a b   Tkach, P. (2014). The Velvet Revolution: A Case Study in Strategic Nonviolence. https://commons.lib.jmu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1003&context=madrush&httpsredir=1&referer=
  5. ^ Glenn, J. K. (1999). Competing Challengers and Contested Outcomes to State Breakdown: The Velvet Revolution in Czechoslovakia. Social Forces, 78(1), 187-211. https://www.jstor.org/stable/3005794
  6. ^  Kurtz, L. (2008) Czechoslovakia’s Velvet Revolution (1989). https://www.nonviolent-conflict.org/wp-content/uploads/2016/02/Czechoslovakias-Velvet-Revolution-1989-2.pdf
  7. ^ «Czech anti-government protesters mark anniversary of revolution». BBC News (engelsk). 16. november 2019. Besøkt 5. juli 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]