Václav Klaus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Václav Klaus
Vaclav Klaus headshot.jpg
Født19. juni 1941 (76 år)
Praha
Ektefelle Livia Klausová
Barn Václav Klaus mladší
Utdannet ved Prahas økonomiske universitet, Cornell University
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonom, pedagog
Parti Det borgerligdemokratiske parti (1991–2009), Občanské fórum (1989–1991)
NasjonalitetBöhmen-Mähren, Czechoslovak Socialist Republic, Tsjekkia
LivssynCzechoslovak Hussite Church
Medlem avSerbias vitenskaps- og kunstakademi, Mont Pelerin Society, National Council of European Resistance
Utmerkelser
12 oppføringer
Storkorset av Isabella den katolskes orden, Den hvite ørns orden, Adam-Smith-prisen, Europäischer Handwerkspreis, Pusjkin-medaljen, Sächsischer Verdienstorden, Det hvite dobbeltkorsets orden, Ærestegnet for fortjenster i gull, Storkorset av Vytautas den stores orden, Recipient of the Order of Tomáš Garrigue Masaryk, 1st class, Storkors av de hvite løves orden, Den hvite ørns orden

Václav Klaus (født 19. juni 1941) er en tsjekkisk økonom og politiker. Han var finansminister i Tsjekkoslovakia 1989–1991, statsminister i Tsjekkia 1992–1997, formann i Deputertkammeret 1998-20002 og Tsjekkias president 2003–2013. Han var en av grunnleggerne av Det borgerligdemokratiske partiet, Tsjekkias største høyreparti. Han er også kjent for å være skeptisk til EU og var den siste EU-statslederen til å undertegne Lisboatraktaten.

Klaus vokste opp i Praha hvor han også også studerte økonomi ved handelshøyskolen. Under prahavåren skrev han artikler i den reformvennlige tidsskriftet Tvář og ukeavisen Literární noviny. Han hadde en kortere akademisk karriere, før han begynte å jobbe i den Tsjekkoslovakiske sentralbanken fram til 1986.

Siden 1990 har han skrevet over 20 bøker om ulike sosiale, økonomiske og politiske temaer. Flere av bøkene er samlinger av artikler, taler og foredrag han har fremført. Han har også skrevet artikler for Cato Journal, tidsskriftet til den amerikanske tenketanken Cato Institute. Klaus er medlem av Mont Pelerin Society.

Klaus mottok i 2007 Den hvite ørns orden fra Polens president.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lista osób odznaczonych przez Lecha Kaczyńskiego, oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden i Lech Kaczyńskis presidentperiode.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Forgjenger:
 Václav Havel 
Tsjekkias president
Etterfølger:
 Miloš Zeman 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)