Emil Hácha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Emil Hácha
Emil Hácha 5.jpg
Født12. juli 1872
Trhové Sviny
Død27. juni 1945 (72 år)
Praha
Gravlagt Vinohrady-gravlunden
Ektefelle Q18042505
Barn Q29348859
Utdannet ved Karlsuniversitetet
Beskjeftigelse Dommer, politiker, skribent, advokat
Parti National Partnership
Nasjonalitet Østerrike-Ungarn, Tsjekkoslovakia, Böhmen-Mähren
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Emil Hácha, født 12. juli 1872 i Trhové Sviny i nærheten av České Budějovice i den sørlige delen av nåværende Tsjekkia, død 26. juni 1945 i Praha, var en tsjekkoslovakisk jurist og politiker.

Etter Münchenavtalen mellom Adolf Hitler og de franske, britiske og italienske lederne 30. september 1938 vegret daværende president Edvard Beneš seg for å samarbeide med Tyskland og emigrerte til London. Hácha ble 30. november valgt til ny president.

Ved et nattlig møte med Hitler og Hermann Göring ble Hácha tvunget med trussel om bombing av Praha og invasjon av sitt land. Uten å forhøre seg med det tsjekkoslovakiske parlamentet aksepterte han at Böhmen og Mähren ble innlemmet i Tyskland under betegnelsen Protektoratet Böhmen og Mähren. Hácha ble deretter marionettpresident i protektoratet. Han forsøkte å samarbeide med den tyske okkupasjonsmakten for på den måten å gjøre okkupasjonen litt gunstigere.

Ved Prahas frigjøring 13. mai 1945 ble Hácha arrestert. Han hadde meget dårlig helse, og han ble umiddelbart ført til et fengselssykehus der han døde i slutten av juni samme år.