Vichy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vichy
Rådhuset

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionAuvergne-Rhône-Alpes
DepartementAllier
ArrondissementVichy
StatusKommune
Postnummer03200
Areal5,85 km²[1]
Befolkning25 789[2] (2021)
Bef.tetthet4 408,38 innb./km²
Høyde o.h.249 meter
Nettsidewww.ville-vichy.fr
Politikk
MaireClaude Malhuret (2008–2014)
Kart
Vichy
46°07′37″N 3°25′33″Ø

Europas store kurbadsteder
   UNESCOs verdensarv   
InnskrevetVed UNESCOs 45. sesjon i 2021 som det 1613. verdensarvsted
ReferanseUNESCO nr. 1613

Vichy (oksitansk: Vichèi) er en by og kommune i departementet Allier i regionen Auvergne-Rhône-Alpes sentralt i Frankrike. Vichy er kjent som kurby og ferieby, og innbyggerne kalles Vichyssois. Vichy var de facto hovedstad av Vichy-Frankrike under Tysklands okkupasjon av Frankrike under andre verdenskrig fra 1940 til 1944.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Vichy ligger ved bredden av elva Allier. Alliers kilde ligger i de nærliggende fjellene Massif Central, som er bare noen kilometer lenger sør, nær regionhovedstaden Clermont-Ferrand. Kraftige snøfall i Massif Central gjør ofte at veiene ikke er fremkommelige, men Vichy ligger lavt nok (250 moh) til at klimaet er mer kontinentalt.

Selv om tidligere vulkansk aktivitet i Massif Central er mer synlig i byer som Le Puy-en-Velay, er det den vulkanske aktiviteten som er grunnlaget for de mange varme kildene i Vichy.

Historie[rediger | rediger kilde]

Romerne grunnla en bosetning på stedet i år 52, og kjente til de varme kildene som de var ivrige til å utnytte. Det er derimot først på 200-tallet at navnet Vipiacus dukker opp i nedskrevne kilder. Dette navnet endret seg med tiden til Vichiacus, Vichiet eller Vichier og til slutt Vichy.

På 1300-tallet ble byen en del av Huset Bourbon, og i 1410 ble det grunnlagt et kloster her med tolv munker. I 1527 ble Huset Bourbon en del av det franske kongedømmet.

Den 22. juni 1940 signerte Frankrike en våpenhvileavtale med tyskerne, og områdene som ikke var okkupert av Tyskland fikk navnet Vichy-Frankrike (État Français i motsetning til det tradisjonelle navnet République Française). Vichy ble valgt til hovedstad fordi byen lå relativt nær Paris (4,5 time med tog) og hadde den største hotellkapasiteten i landet på den tiden. I tillegg hadde byen et svært moderne telefonsamband, som gjorde det mulig å nå hele verden.

Vichy som kursted[rediger | rediger kilde]

De varme kildene ved Vichy er kjent fra antikken. Mot slutten av 1500-tallet fikk de varme kildene rykte på seg for å ha mirakuløse krefter som kunne helbrede visse sykdommer, og byen trakk til seg personer fra adelen og overklassen som søkte til kurstedet for kombinasjonen av behandling, hvile og dannet omgang. Marie de Sévigné var pasient her i 16761677, som hun skrev noen berømte brev om. Vannet i Vichy skal visstnok ha helbredet en lammelse hun hadde i hendene sine, noe som gjorde at hun kunne skrive de berømte brevene.

Stadig flere pasienter kom til Vichy, og anlegget rundt de varme kildene ble flere ganger utvidet. Kurbad-turismen hadde sin gullalder på 1800-tallet.[3] Sammen med 10 andre kursteder i 7 europeiske land ble Vichy i 2021 oppført på UNESCOs verdensarvliste som Europas store kurbadsteder.[4]

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Vichy

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[5]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]