Hopp til innhold

Treenighetsøylen (Olomouc)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Treenighetssøylen i Olomouc
   UNESCOs verdensarv   
LandTsjekkias flagg Tsjekkia
StedOlomouc
Innskrevet2000
Kriterium KULTUR (I,IV)
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 859
Treenighetsøylen ligger i Tsjekkia
Treenighetsøylen (Olomouc)
Treenighetsøylen (Tsjekkia)

Treenighetssøylen i Olomouc (tsjekkisk: Sloup Nejsvětější Trojice) ble reist mellom 1716 og 1754 i den tsjekkiske byen Olomouc. Den ble oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 2000.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter svenskenes okkupasjon mot slutten av tredveårskrigen (1648-50) lå byen Olomouc i ruiner og 90 % av byens befolkning hadde flyktet.[1] Olomouc mistet sin status som Mährens hovedstad. Byen beholdt likevel sin status som bispesete og sammen med en sterk selvfølelse blant byens befolkning, sikret dette en gjenoppbygging av Olomouc.

Under gjenoppbyggingen ble middelalderbyens gatemønster beholdt. I århundret som fulgte ble det oppført en rekke imponerende offentlige og private bygninger i den fremherskende stil, kalt Olomoucbarokk. De mest karakteristiske uttrykk for denne stilen ble en gruppe monumenter (søyler og fontener), hvorav treenighetssøylen er det mest fremtredende eksempel.[1]

Stenhuggeren Václav Render fra Olomouc startet arbeidet med søylen: «Jeg skal reise en søyle så høy og flott at den ikke skal ha noen like i noen annen by».[1] Ved Renders død i 1733 var ett nivå av treenighetssøylen fullført. Han testamenterte sin formue til videre utbygging av søylen og den ble fullført av fremstående moraviske kunstnere. Søylen ble offisielt innviet 9. september 1754 i nærvær av keiserinne Maria Theresia.[1]

Under Preussens beleiring av byen i 1758 ble statuen delvis ødelagt av artilleriild. Etter gjenoppbyggingen som fulgte ble en forgylt kanonkule innfelt i søylen som et minne om ødeleggelsene.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Treenighetssøylen har et grunnplan med en diameter på 17 meter og strekker seg 35 i høyden.[1] Fra grunnplanet går en trapp opp til neste nivå som inneholder et sirkelformet kapell. Søylen er utsmykket med relieffer av de tolv apostler. de tre teologale dyder, atten helgenfigurer, deriblant de tsjekkiske helgnene Jan av Nepomuk, Adalbert fra Praha, Václav den hellige og de slaviske helgener Kyrillos og Methodios.

Toppen av monolitten er kronet med et bilde av Gud Fader som velsigner Jesus Kristus, begge plassert på en klode, med erkeengelen Mikael plassert under. En stjerne syboliserer den hellige ånd.

UNESCOs begrunnelse[rediger | rediger kilde]

UNESCOs karakteriserer treenighetssøylen som et fremragende eksempel på europeisk barokk (UNESCOs kriterium i). Videre gir den et sinnbilde på den sterke religiøsitet som preget samtiden (kriterium vi).

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Treenighetssøylen i Olomouc karakteriseres som en pestsøyle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]