Hopp til innhold

Den europeiske menneskerettsdomstol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den europeiske menneskerettsdomstol
EMD
TypeInternasjonal domstol
Grunnlegger(e)Den europeiske menneskerettskonvensjon
Virkeområde46 medlemsstater
Etablert20. april 1959
HovedkontorStrasbourg
UnderlagtEuroparådet
FokusDen europeiske menneskerettskonvensjon
JurisdiksjonEuroparådet
Nettstedwww.echr.coe.int (en, fr)
Kart
Den europeiske menneskerettsdomstol
48°35′48″N 7°46′27″Ø

Den europeiske menneskerettsdomstol (forkortet EMD) er en internasjonal domstol som er etablert i medhold av Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Domstolen behandler anklager fra enkeltmennesker, grupper av mennesker eller stater om brudd på EMK begått av Europarådets medlemsland. I tillegg til å dømme i enkeltsaker kan domstolen avgi uttalelser om hvordan konvensjonen skal forstås i et konkret tilfelle. Domstolen ble opprettet i 1959 og ligger i Strasbourg i Frankrike. Domstolen består av én dommer fra hvert av Europarådets medlemsland, men dommerne er uavhengige og representerer ikke sin egen hjemstat. Domstolens president er Síofra O’Leary fra Irland[1]. Svenske Erik Fribergh har tidligere vært registrar.[2]

Domstolen har som uttalt mål at konvensjonen skal tolkes dynamisk og endres i tråd med samfunnsendringene. Dette har medført at konvensjonen i mange tilfeller har fått et videre anvendelsesområde enn konvensjonens ordlyd isolert sett skulle tilsi.

Den europeiske menneskerettsdomstol er høyeste instans for innbyggerne i de land domstolen dekker og i en rekke tilfeller har den dømt i strid med de resultater nasjonale domstoler har kommet til, som Norges høyesterett.

Norge og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen[rediger | rediger kilde]

Norge sluttet seg til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen 30. juni 1964.

Den europeiske menneskerettsdomstol har siden den ble opprettet i 1959 hatt én norsk president. Det var tidligere høyesterettsjustitiarius Rolv Ryssdal, som var president for domstolen fra 1985 til 1998.

Norges dommere til EMD[rediger | rediger kilde]

Norge har hatt seks dommere til EMD:[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]