Europarådets parlamentarikerforsamling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Parlamentarikerforsamlingen

Europarådets parlamentarikerforsamling (engelsk Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE), fransk Assemblée parlementaire du Conseil de l'Europe) er en av institusjonene i Europarådet, og har sete i Strasbourg. Den utgjøres av representanter valgt av de nasjonale parlamentene i medlemsstatene.

Europarådets parlamentariske forsamling kan undersøke, anbefale og gi råd i konkrete saker. Den parlamentariske forsamlingens anbefalinger innen menneskerettighetsfeltet blir tillagt betydelig vekt i europeiske politikk, særlig siden alle europeiske stater bortsett fra Hviterussland er representert. Europarådets parlamentariske forsamling velger bl.a. dommerne ved den Den europeiske menneskerettsdomstolen og Europarådets generalsekretær.

Den norske delegasjonen[rediger | rediger kilde]

Delegasjonen fra det norske Stortinget består i perioden 2009-2013 av følgende medlemmer, med den forrige delegasjonen (2005–2009) i kursiv og parentes:

Faste medlemmer
Varamedlemmer

Anklager om korrupsjon[rediger | rediger kilde]

Ved gjenvalg av Ilham Alijev som president i Aserbajdsjan i 2013 ble valget av Europarådets valgobservatører ansett som «fritt og rettferdig, mens andre organisasjoner som fulgte valget vurderte det som styrt av det sittende regimet. I etterkant av valget har det kommet ut at en rekke av representantene fra Europarådets parlamentarikerforsamling har fått dyre gaver og store pengebeløp fra regimets støttespillere.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aale, Per Kristian (25. februar 2017). «Europas vakthund for menneskeretter stemte MOT å frigi politiske fanger». Aftenposten. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]