Hopp til innhold

Morava (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Morava
March
Morava møter Donau ved Bratislava-Devín. Slovakiske Devín med borgruinene til høyre, Østerrike til venstre og i forgrunnen av bildet.
LandTsjekkias flagg Tsjekkia
Slovakias flagg Slovakia
Østerrikes flagg Østerrike
Lengde354 km[1]
Nedbørfelt26 658 km²
Middelvannføring120 /s
StartVed fjellet Králický Sněžník i Øst-Sudetene
  – Høyde1 380 moh.
  – Koord.   50°12′18″N 16°50′57″Ø
MunningSamløp med Donau ved Devín vest for Bratislava
  – Høyde135 moh.
  – Koord.   48°10′25″N 16°58′33″Ø
Sideelver
  – HøyreMoravská Sázava, Mírovka, Třebůvka, Blata, Valová, Haná, Syrovinka, Thaya, Zaya
  – VenstreKrupá, Branná, Desná, Oskava, Trusovický potok, Bystřice, Bečva, Moštěnka, Rusava, Dřevnice, Březnice, Olšava, Okluky, Svodnice, Velička, Morávka, Myjava, Rudava, Malina
VassdragDonau
  – ProgresjonDonau →Svartehavet
Kart
Morava
50°12′19″N 16°50′57″Ø

Flom i Bratislava-Devínska Nová Ves på grunn av Morava

Morava (tsjekkisk og slovakisk: Morava; tysk: March; ungarsk: Morva) er en elv i Sentral-Europa, og en av de viktigste elvene i Mähren (Morava), som den har gitt navnet sitt til. Denne sideelven til Donau har sitt utspring i Králický Sněžník-fjellet i det nordvestlige hjørnet av Mähren, nær grensen mellom Tsjekkia og Polen, og flyter sørover. Den nedre delen av elven danner grensen mellom Tsjekkia og Slovakia, og så mellom Østerrike og Slovakia. Etter omtrent 354 km renner Morava ut i Donau ved Bratislava-Devín. De eneste store byene med forbindelse til elven er Olomouc i Mähren og Slovakias hovedstad Bratislava.

Lavlandet som elven har skapt er den øvre Mährendalen (Hornomoravský úval), den nedre Mährendalen (Dolnomoravský úval), Mährensletta (mellom Wien og Morava) i Nedre Østerrike, og lavlandet Záhorie (Záhorská nížina) i Slovakia (slette mellom Mähren og Bratislava).

Den viktigste sideelven er Thaya, som renner på grensen mellom Nedre Østerrike og Mähren. Denne har igjen tilsig fra Jihlava (via Svratka) som renner gjennom byen Jihlava og som er utbygd med Dalešice vannkraftverk nedenfor byen Třebíč, og Svratka som renner gjennom storbyen Brno. En annen sideelv er Myjava som renner ut i Morava-elva ved Kúty.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Významné řeky - Povodí Moravy». www.pmo.cz. Besøkt 15. mars 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]