Karlsuniversitetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karlsuniversitetets segl
Det gotiske karnappvinduet ved Karlsuniversitetet

Karlsuniversitetet (tsjekkisk Univerzita Karlova, tysk Karlsuniversität, latin Universitas Carolina) er det eldste, største og mest prestisjefulle universitet i landskapet Bøhmen i Den tsjekkiske republikk, og et av Europas eldste.

Det ble grunnlagt i Praha (Prag) i 1348 av den bøhmiske konge og senere tysk-romerske keiser Karl IV med pavelig tillatelse fra pave Clemens VI fra året før. Som det eldste universitetet i Sentral-Europa tiltrakk det seg flere akademikere fra regionen, først og fremst fra de nærliggende statene i Det hellige romerske rike, som Bøhmen var del av på den tiden. Det er både det eldste universitetet i Tsjekkia og også det eldste universitetet i det tyskspråklige Europa.

Frem til annen verdenskrig var universitetet både tysk- og tsjekkiskspråklig, med to separate seksjoner. Selv om universitetet hadde vært overveiende tyskspråklig tidligere, ble tsjekkisk tatt i bruk i økende grad fra slutten av 1800-tallet.

Universitetet har i dag omkring 42 500 studenter og er delt i 17 fakulteter (tre ligger utenfor Praha). Dets rektor er Václav Hampl.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TsjekkiastubbDenne Tsjekkiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.