FN-sambandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
FN-sambandet
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer971 274 859
Stiftet14. oktober 1946
LandNorge
HovedkontorOslo
GeneralsekretærAnne Cathrine Uteng da Silva
StyrelederAnne-Cecilie Kaltenborn[1]
Distriktsledd6 distriktskontorer
Ansatteca. 30
Nettstedhttp://www.fn.no/ (norsk), https://www.fn.no/Om-oss/UNA-Norway (engelsk)

FN-sambandet i Norge er en norsk uavhengig informasjonsorganisasjon med FN og internasjonale spørsmål som arbeidsområde. Målet er å øke kunnskap og skape debatt om disse temaene i Norge. Målgruppene er alt fra skoleverket og mediene til publikum for øvrig. Organisasjonen ble opprettet 14. oktober 1946.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

FN-sambandet arbeider med å tilby undervisningsmateriell, kurs, rollespill og foredrag, rådgivning og pressetjenester. Bakgrunn for FN-konferanser, FN-rapporter, Sikkerhetsrådsresolusjoner og annen faktainformasjon om FN finnes på organisasjonens nettsted. Temasidene går i dybden på FNs arbeidsområder inkludert FNs bærekraftsmål, konflikt og fredsbevaring, menneskerettigheter, klimaforhandlinger, fattigdom og utvikling, flyktninger og humanitær hjelp. Nettstedet har også informasjon om konflikter, statistikk og kart fra alle verdens land. Nettstedet Globalis var et interaktivt verdensatlas og et digitalt oppslagsverk som var driftet av FN-sambandet og som nå er slått sammen med fn.no

FN-sambandet har seks distriktskontor som har ansvaret for ulike deler av landet: Øst (med kontor i Oslo), Sør (med kontor i Kristiansand), Rogaland (med kontor i Stavanger), Vest (med kontor i Bergen), Trøndelag (med kontor i Trondheim), og Nord (med kontor i Tromsø).

Over 700 skoler og barnehager er knyttet FN-sambandet gjennom å være "FN-skole-medlem", i tillegg til at materialet er fritt tilgjengelig gjennom internett.

Internasjonalt er FN-sambandet tilknyttet et globalt nettverk av FN-forbund gjennom World Federation of United Nations Associations (WFUNA)

Mål[rediger | rediger kilde]

FN-sambandets hovedmål er å øke kunnskapen i den norske befolkning om FN og FN-relaterte spørsmål.

  • informere om FN og FNs arbeid
  • skape interesse for, og debatt om, FN og internasjonale spørsmål
  • øke forståelsen for årsaker og sammenhenger i internasjonal politikk
  • bidra til positive holdninger til solidaritet og internasjonalt forpliktende samarbeid

Målgruppe[rediger | rediger kilde]

Skoleverket, inkludert lærere og lærerstudenter, samt media er organisasjonens viktigste målgrupper. FN-sambandet har også en ILO-konsulent som jobber med internasjonale arbeidslivsspørsmål.

Ledelse og organisering[rediger | rediger kilde]

FN-sambandets styreleder er Anne-Cecilie Kaltenborn (NHO Service og handel. Nestleder er Margrete Bjørge Katanasho (LNU). Anne Cathrine Uteng da Silva er generalsekretær. Organisasjonen er partipolitisk uavhengig, basert på 60 landsomfattende medlemsorganisasjoner.

FN-sambandet er finansiert gjennom gjennom bevilgninger fra Utenriksdepartementet, samt kontingenter og andre mindre tildelinger. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]