FN-sambandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
FN-sambandet i Norge
Type Informasjonsorganisasjon
Org.nummer 971 274 859
Stiftet 14. oktober 1946
Hovedkontor Storgaten 33A
Generalsekretær Kari Marit Solholm
Virkeområde Norge
Distriktsledd 6 distriktskontorer
Ansatte Ca. 30
Nettsted fn.no

FN-sambandet i Norge er en norsk uavhengig informasjonsorganisasjon med FN og internasjonale spørsmål som arbeidsområde. Målet er å øke kunnskap og skape debatt om disse temaene i Norge. Målgruppene er alt fra skoleverket og mediene til publikum for øvrig. Organisasjonen ble opprettet 14. oktober 1946.

FN-sambandet arbeider med å tilby undervisningsmateriell, kurs, rollespill og foredrag, rådgivning og pressetjenester. Bakgrunn for FN-konferanser, FN-rapporter, Sikkerhetsrådsresolusjoner og annen faktainformasjon om FN finnes på organisasjonens nettsted. Temasidene går i dybden på FNs arbeidsområder inkludert konflikt og fredsbevaring, menneskerettigheter, klimaforhandlinger, fattigdom og utvikling, flyktninger og humanitær hjelp, samt tusenårsmål og mål om bærekraftig utvikling. FN-sambandet står også bak det interaktive verdensatlaset Globalis som har statistikk, kart og fakta om alle verdens land.[1]

FN-sambandet har seks distriktskontor som har ansvaret for ulike deler av landet: Øst (med kontor i Oslo), Sør (med kontor i Kristiansand), Rogaland (med kontor i Stavanger), Vest (med kontor i Bergen), Trøndelag (med kontor i Trondheim), og Nord (med kontor i Tromsø).

Over 700 skoler og barnehager er knyttet FN-sambandet gjennom å være "FN-skole-medlem", i tillegg til at materialet er fritt tilgjengelig gjennom internett.

Internasjonalt er FN-sambandet tilknyttet et globalt nettverk av FN-forbund gjennom World Federation of United Nations Associations (WFUNA)

Mål[rediger | rediger kilde]

FN-sambandets hovedmål er å øke kunnskapen i den norske befolkning om FN og FN-relaterte spørsmål.

    • informere om FN og FNs arbeid
    • skape interesse for, og debatt om, FN og internasjonale spørsmål
    • øke forståelsen for årsaker og sammenhenger i internasjonal politikk
    • bidra til positive holdninger til solidaritet og internasjonalt forpliktende samarbeid

Globalis[rediger | rediger kilde]

Nettstedet Globalis er et interaktivt verdensatlas og et digitalt oppslagsverk. Målet med Globalis er å visualisere likheter og ulikheter globalt, for skoleelver og andre og vise hvordan menneskene påvirker livet på planeten. Globalis har konfliktprofiler for pågående konflikter,og konflikter der FNs fredsbevarende styrker er utplassert. Nettstedet har landprofiler for 200 land, der alle land har tilhørende statistikk fra FN og verdensbanken, inkludert tusenårsmålene.[2]

Målgruppe[rediger | rediger kilde]

Skoleverket, inkludert lærere og lærerstundenter, samt media er organisasjonens viktigste målgrupper. FN-sambandet har også en ILO-konsulent som jobber med internasjonale arbeidslivsspørsmål.

Ledelse og organisering[rediger | rediger kilde]

FN-sambandets styreleder er Trine Lise Sundnes (Handel og Kontor). Nestleder er Markus Nilsen Rotevatn (LNU). Kari Solholm er generalsekretær, og Rune Arctander assisterende generalsekretær. Organisasjonen er partipolitisk uavhengig, basert på 60 landsomfattende medlemsorganisasjoner.

FN-sambandet er finansiert gjennom Norad, og utfører også spesielle oppdrag for andre departementer og direktorater. I tillegg har organisasjonen noe inntekter fra medlemskontingent, kursvirksomhet og salg ved distriktskontorene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]