Europarådets menneskerettskommissær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Europarådets menneskerettskommissær er en del av Europarådet i Strasbourg i Frankrike, men institusjonen er uavhengig av Europarådets medlemsland og andre institusjoner. Kommissæren ble etablert for å fremme bevisstheten om og respekten for menneskerettighetene i Europarådets 47 medlemsland. Nåværende kommissær er Nils Muižnieks, som i 2012 ble valgt for en seksårsperiode fra og med 1. april 2012 . Hans forgjenger, og den første menneskerettskommissæren, var svenske Thomas Hammarberg.

Kommissæren velges av Parlamentarikerforsamlingen, og har som oppgave å besøke og vurdere menneskerettssituasjonen i medlemslandene, og å opprettholde en dialog med landenes myndigheter for å utbedre mangler som påpekes i kommissærens rapporter. Kommissæren foretar både jevnlige besøk i hvert enkelt medlemsland, hvoretter følger rapporter, meningsytringer og anbefalinger til myndighetene, samt ad hoc-besøk i spesielle tilfeller, som for eksempel etter krigen i Sør-Ossetia 2008.

Kommissæren samarbeider med en rekke internasjonale partnere, heriblant EU, FNs menneskerettsråd og ledende NGO-er på menneskerettsområdet, universiteter og tankesmier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]