Jaroslav Hašek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jaroslav Hašek
Jaroslav Hašek.gif
FødtJaroslav Hašek
30. april 1883
Praha
Død3. januar 1923 (39 år)
Lipnice nad Sázavou
Ektefelle Jarmila Hašková
Beskjeftigelse Forfatter og journalist
Nasjonalitet Tsjekkia, Østerrike-Ungarn, Tsjekkoslovakia
Språk Tsjekkisk
SjangerSatire
Debuterte1900
PåvirketJoseph Heller, Bertolt Brecht
Signatur
Jaroslav Hašeks signatur

Jaroslav Hašek (født 30. april 1883 i Praha, død 3. januar 1923 i Lipnice nad Sázavou) var en tsjekkisk forfatter, mest kjent for den humoristiske romanen Den tapre soldat Švejk og hans eventyr i verdenskrigen. Hašek var journalist, og skrev i tillegg over 1200 noveller, et skuespill, en diktsamling og noen kabareter. Han døde bare 39 år gammel.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jaroslav Hašek ble født i Praha, sønn av matematikklærer Josef Hašek og hans kone Kateřina. Familien fikk fra farens død i 1896 økonomiske problemer, og måtte flytte hele femten ganger i løpet av Hašeks barndom. Hašek fullførte gymnaset og utdannet seg videre ved det Tsjekkoslaviske Handelsakademi (Českoslovanské akademie obchodní) i Praha (1899–1902).[1][2]Likevel ble hans yrkeskarriere kort: i juni 1903 ble han avskjediget ved Banka Slavia etter to ganger å ha uteblitt uten forvarsel. Hver sommer fra 1900 til 1905 dro han på lange reiser i Mellom-Europa og på Balkan – noe som ga rikt stoff til hans mange fortellinger. Etter oppsigelsen i banken livnærte han seg hovedsakelig som skribent, men gjorde også forsøk på å etablere seg som hundehandler, et tema som kommer opp i Den tapre soldat Švejk.

Hašek involverte seg i anarkistbevegelsen fra 1904 og i 1907 ble han redaktør for tidsskriftet Komuna. Samme år traff han Jarmila Mayerová, hvis foreldre var sterkt mot forholdet. De giftet seg likevel 23.5 1910, men ekteskapet ble kort, og etter bare to år flyttet Jarmila hjem til sine foreldre.

Hašek ble innkalt til krigstjeneste i den østerriksk-ungarske hær 17.2 1915 og var stasjonert på øst-fronten fra 11. juli samme år. Han deltok blant annet i det blodige slaget ved Sokal fra 23.7 til 30.7. Han ble tatt til fange av russerne 24.9 1915 ved Chorupan i det nåværende Ukraina. Etter et halvt års opphold i fangeleiren Totskoje (Samara oblast), lot han seg i juni 1916 verve som frivillig i den Tsjekkoslovakiske Brigade (seinere kalt De tsjekkoslovakiske legionene). Fra 29. juni 1916 til mars 1918 var han tilsluttet legionene og virket som rekrutteringsagent, skribent og soldat.

Fra januar 1918 ble han tiltakende påvirket av kommunismens ideer, til tross for at han fram til slutten av 1917 hadde polemisert mot bolsjevikene. Først og fremst var han uening i den tsjekkoslovakiske ledelses beslutning om å overføre styrkene til vestfronten, han håpet i stedet å overtale dem til å støtte opp om Lenins fortsatt skjøre revolusjon. I mars 1918 meldte han seg til tjeneste for de tsjekkiske sosialdemokratene (kommunister) i Moskva, og ble fra oktober samme år direkte tilknyttet Den røde armé (5.armé, politisk avdeling). Her var han beskjeftiget med rekrutterings-og propagandarbeid og redigerte publikasjonar på tsjekkisk, tysk, ungarsk og burjat. I Russland giftet han seg på ny, til tross for at han ikke var formelt skilt fra sin tidligere kone.

Hašek returnerte til Praha i desember 1920, utsendt av bolsjevikene for å arbeide for den lokale kommunist-bevegelsen. Hans politiske virke i hjemlandet ble imidlertid kortvarig ettersom han nesten umiddelbart gjenopptok sitt tidligere bohem- og skribent-liv. I februar 1921 begynte han å skrive det første av seks planlagte bind om Den tapre soldat Švejk. Første del, utgitt som hefte, ble publisert 14. mars 1921.

Grunnet sitt påståtte forræderi mot legionen var han upopulær i Praha og slet både med å finne en forlegger og med dårlig helse. 25. august 1921 flyttet han til Lipnice nad Sázavou der han rakk å fullføre ytterligere to bind av Švejk (det fjerde var påbegynt). Han døde 3. januar 1923 av hjertestans.

Ufullstendig bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Májové výkřiky(1903), Diktsamling
  • Trampoty pana Tenkráta (1912)
  • Dobrý voják Švejk a jiné podivné historky (1912) – Den tapre soldat Švejk og andre merkelige historier
  • Průvodčí cizinců, (1913)
  • Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (1921-23) – Den tapre soldat Švejk og hans eventyr i verdenskrigen
  • Črty, povídky a humoresky (1955), Samlede fortellinger

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cecil Parrott: The Bad Bohemian (1978)
  2. ^ Radko Pytlík: Toulavé house (1971)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)