Karkonosze/Krkonoše

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karkonosze/Krkonoše
Czarny Grzbiet, «den sorte kam», i Karkonosze-Krkonoše.
Geografi
Hører tilSudetene
LandPolens flagg Polen
Tsjekkias flagg Tsjekkia
Høyeste punkt
NavnSněžka/Śnieżka
Høyde1 603 moh.[1]
Beliggenhet
Karkonosze/Krkonoše ligger i Sentral-Europa
Karkonosze/Krkonoše
Karkonosze/Krkonoše (Sentral-Europa)

Geomorfologisk kart over Karkonosze/Krkonoše.

Karkonosze (polsk), eller Krkonoše (tsjekkisk), er en fjellkjede i Sudetene i Sentral-Europa. Fjellkjeden blir på tysk kalt Riesengebirge, «Kjempefjellene». Navnet er gammelt, det ble nevnt av Ptolemaios, og kan ha urindoeuropeisk opphav. Betydningen av navnet har blitt bevart, og på latin var navnet Gigantei montes.

Det tyske navnet (Risengebirge) ga i 1820 navn til det norske Jotunheimen, det var «Jotunheimens oppdagere» Baltazar Mathias Keilhau og Christian Peder Bianco Boeck som ga navnet, senere bekreftet av Aasmund Olavsson Vinje.

Fjellene strekker seg fra nordvest mot sørøst og danner grensen mellom Polen og Tsjekkia. Det høyeste fjellet er Sněžka/Śnieżka med en høyde på 1 602 meter. Fjellet ligger på den polsk-tsjekkiske grensen og er også det høyeste fjellet i Tsjekkia. Store områder av Karkonosze er vernet gjennom en nasjonalpark i begge land. Fjellene er kjent for skistedene og blir stadig mer populært som et billigere, og for mange nærmere, alternativ til Alpene.

Hjemmelaget juletrepynt i perlebånd av blåst glass er en lokal håndverkstradisjon som i 2020 ble oppført på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv.[2]

Viktige landsbyer i Karkonosze er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sněžka - Peakbagger.com». www.peakbagger.com. Besøkt 31. oktober 2021. 
  2. ^ «UNESCO - Handmade production of Christmas tree decorations from blown glass beads». ich.unesco.org (engelsk). Besøkt 25. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]