Hopp til innhold

Karkonosze/Krkonoše

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karkonosze/Krkonoše
Czarny Grzbiet, «den sorte kam», i Karkonosze-Krkonoše.
Geografi
Hører tilSudetene
LandPolens flagg Polen
Tsjekkias flagg Tsjekkia
Høyeste punkt
NavnSněžka/Śnieżka
Høyde1 603 moh.[1]
Beliggenhet
Karkonosze/Krkonoše ligger i Sentral-Europa
Karkonosze/Krkonoše
Karkonosze/Krkonoše (Sentral-Europa)

Geomorfologisk kart over Karkonosze/Krkonoše.

Karkonosze (polsk) eller Krkonoše (tsjekkisk) er en fjellkjede i Sudetene i Sentral-Europa. Fjellkjeden blir på tysk kalt Riesengebirge, «Kjempefjellene».

Fjellene strekker seg fra nordvest mot sørøst og danner grensen mellom Polen og Tsjekkia. Det høyeste fjellet er Sněžka/Śnieżka med en høyde på 1 602 meter. Fjellet ligger på den polsk-tsjekkiske grensen, og er også det høyeste fjellet i Tsjekkia. Store områder av Karkonosze er vernet gjennom en nasjonalpark i begge land. Fjellene er kjent for sine mange skisteder.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet er gammelt, det ble nevnt av Ptolemaios, og kan ha urindoeuropeisk opphav. Betydningen av navnet har blitt bevart, og på latin var navnet Gigantei montes.

Det tyske navnet (Riesengebirge) ga i 1820 navn til det norske Jotunheimen, det var «Jotunheimens oppdagere» Baltazar Mathias Keilhau og Christian Peder Bianco Boeck som ga dette navnet til fjellområdet, og det ble senere stadfestet av Aasmund Olavsson Vinje.

Immateriell kulturarv[rediger | rediger kilde]

Håndlaget juletrepynt av blåste glassperler er en lokal håndverkstradisjon som i 2020 ble oppført på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv.[2]

Landsbyer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Viktige landsbyer i Karkonosze er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sněžka - Peakbagger.com». www.peakbagger.com. Besøkt 31. oktober 2021. 
  2. ^ «UNESCO - Handmade production of Christmas tree decorations from blown glass beads». ich.unesco.org (engelsk). Besøkt 25. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]