Alexander Dubček

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alexander Dubček
Dubcek.jpg
Født 27. november 1921
Uhrovec
Død 7. november 1992
Praha
Trafikkulykke
Begravet Q1164326
Parti Det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet
Statsborger Tsjekkoslovakia
Utmerkelser Den hvite løves orden, Sakharovprisen
Signatur
s signatur

Alexander Dubček (født 27. november 1921, død 7. november 1992) var en slovakisk politiker og leder av Tsjekkoslovakia i 1968-1969, kjent for sitt forsøk på å reformere kommuniststyret i landet og sin rolle i Prahavåren i 1968.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Alexander Dubček ble født i Uhrovec i den slovakiske delen av det daværende Tsjekkoslovakia. Han vokste opp i et esperantokollektiv i Kirgisistan, den gang en del av Sovjetunionen. Hans far, Štefan, flyttet fra Chicago til Tsjekkoslovakia, og var en av stifterne av kommunistpartiet i landet. Familien flyttet til Sovjetunionen da Alexander var tre år, og var der til 1938, da den flyttet tilbake til Tsjekkoslovakia. Under den andre verdenskrig ble Alexander med i motstandsbevegelsen mot det pro-tyske styret i Slovakia, ledet av Jozef Tiso. I 1944 kjempet Alexander Dubček i den slovakiske revolten og ble såret; hans bror Július ble drept. I løpet av krigen ble Alexander med i det slovakiske kommunistpartiet KSS.

Etter krigen steg han raskt i gradene i partiet, ble med i sentralkomiteen i 1955, og samme år ble han sendt til partiskolen i Moskva, der han studerte til 1958. I 1962 ble han fullt medlem av sentralkomiteen i Det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet. I 1968 ble han førstesekretær i partiet, og dermed landets leder. Han innførte flere reformer, blant annet trykke- og talefrihet. Hans politiske prosjekt var en sosialisme med et menneskelig ansikt. Men 21. august 1968 ble denne drømmen knust, ved at tropper fra de andre Warszawapakt-landene marsjerte inn i Tsjekkoslovakia. Kort etter ble Dubcek avsatt (17. april 1969), og erstattet med den Moskva-tro Gustáv Husák. Etter en periode som ambassadør i Ankara, ble han utstøtt av kommunistpartiet og plassert som skogvokter i de slovakiske skoger.

Etter den såkalte fløyelsrevolusjonen i 1989, som førte til kommunismens fall, ble han hentet fram fra glemselen og gjort til parlamentspresident. Han ble også valgt som leder for det sosialdemokratiske partiet.

I 1989 fikk Alexander Dubček Sakharovprisen for tankefrihet.

Dødsfall etter bilulykke[rediger | rediger kilde]

Dubčeks grav

Dubček døde den 7. november 1992, av skader han ble påført i en mistenkelig bilulykke den 1. september på motorveien ved Humpolec.[1][2] Uken etter skulle han ha vitnet mot flere KGB-offiserer, og hans dokumentmappe forsvant fra ulykkesstedet. Han ble gravlagt i Bratislava i Slovakia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alexander Dubcek, 70, Dies in Prague (New York Times, 8. november 1992)
  2. ^ Dubček's death declared an accident, not murder