Mähren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Morava er også navnet på en elv i regionen.
Mähren
Mikulov.jpg

Flagg

Våpen

LandTsjekkia Tsjekkia
Oppkalt etterMorava
Areal22 348,87 km²
Map
Mähren
49°30′N 17°00′Ø

Kart som viser nåværende regioner i Tsjekkia, med det historiske Mähren avmerket i grønt
Uoffisielt flagg

Mähren, eller Morava[1] (tsjekkisk: Morava uttale, latin: Moravia), er en historisk region i Sentral-Europa. Sammen med den historiske regionen Böhmen og Tsjekkisk Schlesien utgjør den staten Tsjekkia siden opprettelsen i 1993.[2] Regionens historiske hovedstad er Brno. Regionen er oppkalt etter elven Morava som omgir den, hvor slaviske stammer slo seg ned på et tidspunkt etter år 500. Mähren utgjør ikke lenger noen administrativ enhet.

Stormähren var et slavisk kongerike som omfattet dagens Mähren, Böhmen, Ungarn og Slovakia mellom 833 og begynnelsen av det 10. århundre. Riket ble etter hvert svekket, og madjarene (ungarere), som kom fra det vestlige Asia, ødela det i 907. Den vestlige delen ble annektert av kongeriket Böhmen i 955, tatt over av Polen i 999, og ble endelig en del av Böhmen i 1019. Dens befolkning ble stort sett tsjekkifisert på 1800-tallet. Den østlige delen, dagens Slovakia, ble i syd erobret av madjarere i 920-årene, og i 1000 eller 1001 ble hele dagens Slovakia tatt over av Polen under Bolesław I. Polens overhøyhet tok slutt i 1025 eller 1029, og i 1030 ble den sydlige halvdelen igjen tatt av ungarerne, som beholdt den til slutten av det 14. århundre.

Mähren var senere en del av keiserriket Østerrike-Ungarn, under betegnelsen markgrevskapet Mähren. Ved første verdenskrigs slutt gikk Østerrike-Ungarn i oppløsning, og Mähren ble en del av Tsjekkoslovakia. Under andre verdenskrig var Mähren en del av det tyske protektoratet Böhmen-Mähren. Etter oppløsningen av Tsjekkoslovakia i 1993 var det tilløp til separatisme i Mähren. Det viste seg imidlertid snart at entusiasmen for å opprette et selvstendig Mähren var heller laber.

Dialektene i Mähren (moravisk) regnes som overgangsformer mellom tsjekkisk og slovakisk språk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Utanlandske stadnamn: A–Å». Språkrådet (norsk). Besøkt 2. oktober 2021. 
  2. ^ Lundbo, Sten (4. november 2020). «Morava». Store norske leksikon. Besøkt 2. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]