Abkhasia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Republikken Abkhasia
Аҧсны
Apsny

Flagg

Våpen

FlaggRiksvåpen

Kart over Republikken Abkhasia

HovedstadSukhumi
TidssoneUTC+3
Areal8 600 km²
Befolkning216 000 (2003)
Bef.tetthet25,12 innb./km²
StyreformRepublikk
PresidentAslan Bzhania
StatsministerAlexander Ankvab
Offisielle språkAbkhasisk og russisk
Uavhengighet fraGeorgia
23. juli 1992
ValutaRussisk rubel (RUB)
Nasjonalsang«Aiaaira»

Abkhasia[a] er en de facto selvstendig republikk innenfor grensene til Georgia. Landet ligger ved østkysten av Svartehavet og grenser til Russland i nord. Russland har anerkjent selvstyret til Abkhasia[1], men det har vært regnet som en autonom republikk av Georgia (georgisk აფხაზეთის ავტონომიური რესპუბლიკა, abkhasisk: Аҧснытәи Автономтәи Республика) med Sukhumi som hovedstad. Foruten Russland er Abkhasia i dag anerkjent av Nicaragua, Venezuela, Nauru, Syria, Sør-Ossetia og Transnistria, hvorav de to siste ikke er internasjonalt anerkjente stater.

En løsrivningsbevegelse av etniske abkhasere krevde selvstendighet fra Georgia i 1992 og dette utløste den georgisk-abkhasiske konflikten fra 1992 til 1993, der den georgiske hæren måtte se seg slått. Dette førte videre til masseutflytting av georgiere fra Abkhasia. Til tross for våpenhvile i 1994 og fredsbevarende FN-styrker i området (UNOMIG) inntil 2009, kom man ikke fram til noen løsning på konflikten, og området er fortsatt delt mellom de to rivaliserende styresmaktene. Over 83 % av området er kontrollert av den russiskstøttede separatistregjeringen i Sukhumi, mens resten er styrt av representanter av en de jure-regjering i Abkhasia, det eneste organet som er internasjonalt anerkjent som styresmakt i Abkhasia. De holder til i Kodoridalen, som er under Georgias kontroll.

Naturgeografi[rediger | rediger kilde]

Utsikt fra Pitsunda
Utdypende artikkel: Abkhasias geografi

Abkhasia dekker et areal på omtrent 8 600 km² i de vestlige områdene av Georgia. Kaukasusfjellene ligger i nord og nordøst langs grensen mellom Abkhasia og Russland. I øst og sørøst ligger den georgiske regionen Samegrelo-Zemo Svaneti; og i sør og sørøst Svartehavet.

Abkhasia er svært fjellkledd, og Store Kaukasus, med enkelte andre fjellkjeder som utstikkere, dominerer store deler av området med dype daler i mellom. De høyeste toppene i Abkhasia ligger i nordøst, og flere strekker seg over 4 000 meter. Den komplekse topografien gjør at store deler av naturen i Abkhasia er urørt, og bare kystområdene og dalene er dyrket, der det produseres te, tobakk, vin og frukt.

Mange elver med utspring i Kaukasusfjellene renner gjennom Abkhasia. De største elvene er Kodori, Bzyb, Ghalidzga og Gumista. Elva Psou fungerer som en grense mellom regionen og Russland, mens elven Inguri er grense mellom Abkhasia og resten av Georgia – sistnevnte elv utbygd med den enorme Inguri-demningen på 4.500 MW. Det finnes flere innsjøer i området, og Ritsa er den mest kjente av disse.

Klima[rediger | rediger kilde]

Strand i Abkhasia. Abkhasia har et mildt, subtropisk klima

Siden Abkhasia ligger ved Svartehavet og blir beskyttet mot nord- og østavind fra Kaukasusfjellene, er klimaet svært mildt. Kystområdene har et subtropisk klima med en årlig normaltemperatur på 15 ºC. Klimaet blir gradvis kaldere med høyden. Abkhasia får relativt mye nedbør og varierer fra 1 100 til 1 500 mm langs kysten til 1 700 til 3 500 mm i de høyere fjellområdene.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ abkhasisk: Аҧсны (Apsny), georgisk: აფხაზეთი (Apkhazeti eller Abkhazeti), russisk: Абхазия (Abhazia)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sør-Ossetia og Abkhasia takker Russland, VG Nett, publisert 2008-08-26, besøkt 2008-08-28.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]