Jizera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jizera
Iser (de)
Izera (pl)
Øvre løp av Jizera på Velká jizerská louka – «Den store Jizeraengen»
LandTsjekkias flagg Tsjekkia
Polens flagg Polen
Lengde164 km
Nedbørfelt2 193 km²
Middelvannføring24,3 /s
StartJizerské hory
  – Høyde885 moh.
  – Koord.   50°52′57″N 15°17′13″Ø
MunningSamløp med Elben ved Lázně Toušeň
  – Høyde169 moh.
  – Koord.   50°10′22″N 14°42′56″Ø
Sideelver
  – HøyreJizerka, Kamenice, Mohelka, Zábrdka, Bělá
  – VenstreMumlava, Jizerka, Oleška, Libuňka, Žehrovka, Klenice
Jizera ligger i Tsjekkia
Jizera
Jizera
Jizera (Tsjekkia)
Kart
Jizera
50°10′22″N 14°42′56″Ø

Jizera (tysk: Iser, polsk: Izera) er en høyre sideelv til Elben som fra grensen mellom Polen og Tsjekkia i nord flyter til Sentral-Böhmen.

Jizeras kilde er i Jizerské hory på den sørøstlige skråningen av fjellet Smrk. Etter noen kilometer kommer Jizerka (Lille Jizera) fra høyre, hvis kilder er i myren Tetřeví louka sørøst for Smědava. Jizerka renner øst for Bukovec inn i Jizera, som deretter passerer gjennom Ještěd-Kozákov-fjellene og etter 164 km munner ut i Elben ved Lázně Toušeň.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Jizera er av indoeuropeisk opprinnelse som ble tatt opp i keltisk, og som betyr noe slikt som «den rasende, den kraftige, den raske»[1] Ordet er avledet fra det indoeuropeiske ordet *isərós i betydningen «heftig, rask, energisk», noe som tilsvarer sanskrit isiráh med samme definisjon.[2] Tilsvarende betydning finnes for elven Isar i Tyskland og Isère i Frankrike. Også i andre ikke-keltiske områder finnes tilsvarende navn, eksempelvis elvene Istra i Møre og Romsdal og Istra i Russland, så den vanligste hypotesen for tiden er at navnet har en videre indoeuropesk opprinnelse hvor es- eller is- kan bety «strømmende vann». Se flere elver med samme språkopprinnelse under Eisack.

Landsbyer langs Jizera[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Isara / Isaros (Isère)». Encyclopédie de l'Arbre Celtique. Guillaume Roussel. 2009.
  2. ^ Delamarre, Xavier (2003): Dictionnaire de la langue gauloise : une approche linguistique du vieux-celtique continental [«Ordbok for det galliske spark: en lingvistisk tilnærming til kontinental gammelkeltisk»]. Collection des Hespérides, rev. 2. utg. Paris: Errance. ISBN 978-2-87772-369-5. OCLC 354152038. s. 191

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]