Falkoneri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kirgisisk falkoner med dressert kongeørn

Falkoneri er jakt på småvilt og andre fugler med dresserte rovfugler. Det er ulike ørner, hauker og falker som brukes, som jaktfalk, vandrefalk, hønsehauk, spurvehauk eller kongeørn. Denne formen for jakt og jaktdressur kalles falkoneri, selve akten kalles falkonering, og de som holder på med dressuren av fuglene kalles falkonerer. Falkonering blir ofte utført fra hesteryggen. I mange tilfeller samarbeider også rovfuglen med en eller flere jakthunder, for eksempel mynder.

Fra fortiden gikk det å fremskaffe falker og andre rovfugler til slik jakt gjerne under samlebetegnelsen falkefangst. Falkefangst ble gjort allerede under vikingtiden i Norge. I Tysvær i Rogaland har det blitt rekonstruert en falkefangsthytte som stod ferdig i 2016. Falkonering drives ikke i Norge i dag. I noen land får falker eget falkepass [1], slik at rovfuglen kan reise med falkoneren på fly.

Boken til britiske Helen Macdonald 'H for hauk'][2] ble oversatt til norsk hos Forlaget Press av Knut Ofstad, med Ellen Hagen som fagkonsulent.

Historikk[rediger | rediger kilde]

To falkonérer fra et manuskript om falkoneri skrevet for Fredrik II av Det tysk-romerske rike ca. 1240.

Det er usikkert når og hvor falkoneri tok til. Noen hevder at det var i Mesopotamia, andre i fjerne østen. De tidligste bevisene for faloneri stammer fra Sargon IIs tid som konge i Assyria (722-705 f.Kr.). Jaktformen ble introduser til Europa omkring år 400 e.Kr., da hunere og alanere invaderte fra øst.

Falkoneri hadde høy status i Europa under middelalderen, og i dag er falkonering en UNESCO registrert kulturarv [3]. Det finnes imidlertid fortsatt falkoneri i mange europeiske land, og den internasjonale organisasjonen for falkonering og bevaring av ville rovfugl IAF[4] ] har medlemmer fra over 80 land. Utenfor Europa er falkoneri fortsatt i bruk for matauk. Falkoneringsmetoden er stadig mer etterspurt på rullebaner for å bruke rovfugler aktivt til å beskytte fly og flyplasser, gjennom at rovfuglene jager vekk andre fugler, som ellers kan havne i jetmotorene til flyene og forårsake store katastrofer. Maximilian Hell[5] er en grunnskole i Slovakia hvor elevene har ansvar for og steller rovfugler. Andre program som underviser om hvordan falkoneringsteknikker brukes til bevaring av ville rovfugler, er SLP [6], som knytter sammen skolen på tvers av landegrenser for å lære om både ville og trente rovfugler. Her har blant annet Bryne skole i Rogaland deltatt i et skoleopplegg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


jaktDenne jakt- og zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.